Samtalen till nationella stödlinjen för hedersförtryck gällande barn- och tvångsäktenskap har sedan 2014 ökat. Men av 101 konstaterade fall har bara sex prövats av domstol.

Den nationella stödlinjen för hedersförtryck öppnade i mars 2014 och sedan dess har inkomna samtal kring oro för, och planerande av barn- och tvångsäktenskap, ökat.

Bara i år har minst 130 samtal rört barn- och tvångsäktenskap, skriver SVT.

Genomsnittet för antal samtal per månad har också ökat enligt Länsstyrelsen i Östergötland som öppnat stödlinjen.

– Om siffrorna ökar på grund av att det är fler ärenden än tidigare kan man inte säga. Vi har inte information om alla ärenden, och det råder stort mörkertal, säger Negin Amirekhtiar, sakkunnig på Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck, till Metro.

Däremot, menar hon, att det är viktigt att poängtera att uppmärksamheten om problematiken kring barn- och tvångsäktenskap i Sverige med tiden ökat i samhället, vilket enligt Negin Amirekhtiar kan vara en bidragande faktor till att antalet samtal om oro kring tvångsäktenskap ökat.

101 fall och sex fällande domar

Men det råder ett stort mörkertal kring siffrorna. Majoriteten av personer som tvingas ingå tvångsäktenskap luras iväg av sina föräldrar under sommarlovet, antingen till sitt hemland eller till ett land där familjen har släktingar.

Mellan 2014 och 2018 har linjen fått in samtal om 101 barn och unga som blivit bortgifta. Trots att Sverige sedan år 2014 har en lagstiftning mot äktenskapstvång och/eller vilseledande till tvångsäktenskapsresa, har endast sex fall av äktenskapstvång prövats av domstol.

– Det är oerhört viktigt att alla inblandade parter, dvs skola, socialtjänst, ombud, åklagare, polis och domstol har kunskap och rutiner i den här typen av frågor. Dessutom måste de samarbeta och framförallt stoppa brott innan det sker, säger Negin Amirekhtiar, och fortsätter:

– Har man inte den kompetens som krävs är risken stor att de utsatta inte får tillräckligt med stöd, hjälp och skydd.

 

Samtal om barn- och tvångsäktenskap

Sedan stödlinjen öppnade i mars 2014 har antal samtal kommit in gällande oro för, eller planering för barn- och tvångsäktenskap:

2014: 61

2015: 93

2016: 119

2017: 139

2018: 132

Källa: Länsstyrelsen Östergötland

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset