Allt fler rekryterare uppger att folk ljuger i sina cv. Det kan vara allt ifrån små lögner till stora – som att man vunnit OS-medalj.
Allt fler rekryterare uppger att folk ljuger i sina cv. Det kan vara allt ifrån små lögner till stora – som att man vunnit OS-medalj.

Att putsa till sitt cv är inte helt ovanligt när det är dags att söka jobb. Vanligast är att man förstärker sina tidigare kunskaper och hälften av alla rekryterade uppger att de omedelbart skulle avfärda en person som ljuger i sitt cv.

Urban Brådhe
Enkät: Skulle du ljuga på ditt cv?Hasse Sandblom, 41, sprinklermontör, Huddinge: Nej, varför skulle jag göra det. Då blir det backfire sedan.

Urban Brådhe
Enkät: Skulle du ljuga på ditt cv?Robert Gustavsson, 27,arbetssökande, Solna: Nej… Fast nån gång kan det bli en vit lögn om man gärna vill ha jobbet.

När det är dags att söka jobb är det många som drar till med en vit lögn på sitt cv. I en undersökning gjort av den internationella karrirässajten Careerbuilder svarade nästan 60 procent av de tillfrågade rekryterarna inom olika brancher att de har avslöjat lögner bland de sökandets cv, skriver den amerikanska affärstidningen Forbes. I undersökningen blev 2188 rekryterare och personalansvariga tillfrågade.

De vanligaste lögnerna är att man förstärker sina tidigare färdigheter och vilket ansvar man har haft på tidigare jobb. Men många har gått så långt att de har skrivit dit påhittade titlar, hur länge de arbetade och vilket företag de arbetat för. Ett exempel på en rejäl lögn var när en man ljög om att han arbetat som assistent till premiärministern i ett land som inte hade någon premiärminister. En annan man påstod att han vunnit OS-guld, men ljög.

Vanligast var lögnerna inom finansiella tjänster, tursim, hälsovård och återförsäljning.  I undersökningen kom det också fram att 51 procent av arbetsgivarna skulle direkt avfärda en kandidat som ljög, 40 procent svarade att det beror på vilken slags lögn det var och 7 procent svarade att de skulle strunta i lögnen om det var en potential kandidat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset