Bichon frisé hör just nu till en av de populäraste hundraserna med följd att valpar av arten smugglas till vårt land. Arkivbild.
Bichon frisé hör just nu till en av de populäraste hundraserna med följd att valpar av arten smugglas till vårt land. Arkivbild.

Problemet med smuggelhundar har ökat i Sverige. Inte minst under den gångna hösten.Än en gång uppmanar Jordbruksverket och tullen oss alla: Köp inte insmugglade hundvalpar. Det är det enda sättet att stoppa djurs lidande i en smutsig bransch.

Hela förra året avslöjades 353 smuggelhundar i Sverige jämfört med tidigare runt 250 per år. Men enbart under de första åtta månaderna i år (till och med den 7/9) var motsvarande siffra 338 hundar, enligt Jordbruksverkets statistik.

– Sett över hela året hamnar vi troligen på 450–500 djur, säger Tjitte De Vries, chef på enheten för försöksdjur och sällskapsdjur.

Gränskontroller

En del av den synliga ökningen beror sannolikt på de skärpta gränskontrollerna. Men varken De Vries eller Katharina Mohlin Thorstensson, brottsutredare hos Tullkriminalen, tvivlar på att siffrorna speglar en reell utveckling.

– Under hösten verkar ökningen ha tilltagit ytterligare, säger Mohlin Thorstensson. De flesta hundarna kommer från Östeuropa och förs enligt henne in via Skåne: Malmö, Helsingborg, Ystad och Trelleborg.

Måste avlivas

– Smugglarna kan gömma valparna, ibland uppemot fyra-fem stycken, i lådor dolda av annan packning. Det är ofta varmt och trångt och många djur är så illa medfarna vid framkomsten att de omedelbart måste avlivas.

Under 2015 avlivades 40 insmugglade hundar. I år har den siffran redan passerat hundra. Ändå är mörkertalet stort när det gäller hundsmuggling. Man räknar med att enbart tio-tjugo procent av hundarna kommer till myndigheternas kännedom – vid gränsen eller när de nya hundägarna tvingas ta sina djur till veterinär.

Det främsta generella rådet till hugade hundägare är att noggrant undersöka valpens bakgrund.

– Att alla papper är klara, att valpen är grundvaccinerad, undersökt och godkänd av veterinär. Och helst ska man kräva att få besöka modertiken i dess hemmiljö, säger Katarina Mohlin Thorstensson.

Markus Schreiber
Allt fler valpar smugglas över gränsen. Smugglingen har ökat under hösten. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset