Sömndrucken. Det är ett så bra ord. Det är precis så jag känner mig när mobilens ringsignal plötsligt börjar slita i mig tidigt en helgmorgon. Egentligen undrar jag ju: Vad för slags människa ringer vid åtta en av de två dagar då man får sova ut? Har någon dött? Annars går det väl lika bra att sms:a. Ändå lägger jag på en pigg röst när jag famlat rätt på telefonen, och svarar som om jag redan har varit uppe och yogat i flera timmar, kanske till och med ätit en tallrik hemgjord nyttig müsli. Det är en ren reflex.

Bara en av tio tycker om att gå upp tidigt om morgonen, ungefär dubbelt så många är kvällsmänniskor. De flesta befinner sig någonstans mittemellan.Men trots att de allra flesta alltså kommer igång först senare på dagen så kretsar allt kring de morgonpiggas klocka. Inte bara anses de av någon outgrundlig anledning vara lite bättre än alla andra, liksom lite mer ambitiösa och rättskaffens och ordentliga. Hela samhället är uppbyggt kring dem.
 
Lycka till, du som har jobb och av någon anledning behöver göra ett myndighetsärende. Du får väl ta ledigt, eller springa iväg på lunchen och hoppas att det är öppet. Det är det inte alltid. Man kunde ju tro att detta skulle ordna sig i och med internet, men det har det inte gjort. Om man till exempel försöker logga in på Skatteverket med e-leg en lördag så möts man av ett meddelande om att internettjänsterna ”har stängt”.
 
En annan sak jag inte rekommenderar är att tappa sitt kontokort så att man behöver ta ut pengar en fredagseftermiddag vid tresnåret. Då finns nämligen inte ett enda bankkontor öppet som hanterar kontanter. ”Kontantfria”, kallade kundtjänst dessa kontantlösa kontor när jag ringde, som om det vore en ren service till kunderna att det inte gick att ta ut pengar. Haha.
 
Vissa grundläggande funktioner, som sjukvård, är förstås igång dygnet runt, och en del affärer och krogar har öppet rätt sent. Men de som jobbar där har ingenstans att göra av sina barn. En undersökning som fackförbundet LO har gjort visar att var fjärde förälder helt enkelt inte kan arbeta heltid, just på grund av förskolans snåla öppettider. För de flesta skulle det räcka med nattis som hade öppet till klockan 22, men sex av tio kommuner har fortfarande ingen barnomsorg alls utanför kontorstid.
 
Det finns så många fördelar med ett öppet samhälle. Man slipper rusningstrafiken på morgonen och eftermiddagen, med bilköer och proppfulla bussar. Folk kan jobba mer och effektivare, nya arbetstillfällen skulle uppstå. Vinsterna är många, både för de offentliga finanserna, människors privata ekonomi, miljön och, icke att förglömma: folkhälsan. För vore det inte fint om de nio av tio som inte är morgonpigga slapp plåga sig upp tidigt om morgnarna bara för att?
 
+ Spanien stoppar lagförslaget om abortförbud.

Nazister tog sig in i en vallokal i Kärrtorp, skrek och slog sönder saker, filmade dem som var där för att rösta och bytte ut valsedlarna till valsedlar från nazistiska Svenskarnas parti.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset