Det fyrstjärniga hotellet Château Eza ligger på Côte d’Azur. Hotellets Michelinkrog serverar ”prinsens meny”, en fyrarätters lunchmeny för en femhundralapp. 
Det fyrstjärniga hotellet Château Eza ligger på Côte d’Azur. Hotellets Michelinkrog serverar ”prinsens meny”, en fyrarätters lunchmeny för en femhundralapp. 
PHILIPPE HAHN

Restaurangen Le Figuier de Saint Esprit har en intensiv charm. foto: arnaud MONTALAND

PHILIPPE HAHN

Jean Cocteau-museet lockar horder av besökare. 

PHILIPPE HAHN

Finn din egen plats i den sydfranska solen. 

D et är något särskilt med ljuset. Strålarna träffar de vita klipporna som okuvade reser sig ut över havet, och en miljard glittrande reflektioner speglar sig i det sakta guppande havet. Solstrålarna är skarpa, ljusa och magiska – och framför allt obegränsade. Côte d’Azur är välsignat med över 300 dagar av sol om året.

Det mytomspunna Côte d’Azur, den sydfranska kuststräcka som vi kallar franska Rivieran, är gränslös. Ingen verkar riktigt veta var den börjar och var den slutar. Eller snarare – ingen verkar riktigt vilja ta ställning till var gränsen går. Alla vill vara del av den. En adekvat gissning är att franska Rivieran sträcker sig mellan Menton i öst och Sainte-Maxime i väst. Men vem är egentligen så nogräknad, när solstrålarna ändå räcker och blir över för alla?

För många har Côte d’Azur blivit synonymt med semester. Lyxig sådan. Säsongen har sin början i maj då många internationella skådespelare besöker filmfestivalen i Cannes. Därefter är glamourcirkusen i gång, och här är det inte tal om någon diskret dekadens: gigantiska lyxjakter med egen helikopterplatta, mångmiljonsbilar i grälla färger, uppumpade bröst i tidigare okända kupstorlekar och melchizedekflaskor med champagne är vanligt förekommande var man än tittar.

Det bästa av allt är att alla får snylta lite på lyxen. Den smittar av sig. Så känns det i alla fall när man på en uteservering sitter granne med Jack Nicholson eller Beyoncé och sippar på ett glas välkylt rosévin.

Den här guiden är ett försök att visa på Côte d’Azur från insidan. Väljer man Rivieran går det inte att undvika den stora massan. Men väl på plats bör man välja med omsorg för att komma så nära den där svårdefinierade känslan av ljus, rymd och flärd som möjligt. 

Fyrstjärnigt med svenska anor 

BOENDE

Château Eza

Finns det något tillfälle i livet då man ska lägga de där extra slantarna så är det på Château Eza, ett fyrstjärnigt hotell innästlat mellan de branta små gränderna i vad många anser vara Côte d’Azurs vackraste bergsby. Från något av de personligt inredda rummen, som mellan åren 1923 och 1976 tillhörde den svenske prinsen Wilhelm, ser man rakt ner för den branta slutningen ut över havet och Èze-sur-Mer. 

22, rue de la Pise, Èze

www.chateaueza.com

Intensiv charm
på familjekrog

MAT OCH DRYCK

Le Figuier de Saint Esprit

Under ett gigantiskt fikonträd på en överbyggd innergård i gamla Antibes tar kocken Christian Morisset med familj varmt emot gäster på Le Figuier de Saint Esprit. Den utsökta dukningen, den ödmjukt diskreta servicen och Christians välkomnande sammanfattar denna krogs intensiva charm. Och maten – särskilt kökets nordafrikanska tolkning av lammtagine går inte av för hackor. 

14, rue Saint-Esprit, Antibes

www.christianmorisset.fr

Unik smakbit
från himmelriket 

SHOPPING

Souff’Lemon

Världens mest svårtransporterade souvenir är troligen Souff’Lemons citronsuffléer från Antibes. Och det är ju något man kan glädja sig åt i dagens globaliserade samhälle, där det mesta från världens alla vrår finns tillgängligt överallt. Har man vägarna förbi Antibes är detta alltså adressen för en lättflyktig och unik smakbit av himmelriket.

6, avenue Niquet, Antibes

+33-4-933 404 44

www.soufflemon.fr

990 av Cocteaus främsta verk

SEVÄRT

Musée Jean Cocteau

Bilbaoeffekten har nått Menton. I och med öppnandet av det nya Jean Cocteau-museet har besökare strömmat till den Italienangränsande kustbyn som under senare år har varit mest känd för sina blåhåriga tanter och sina sura citroner. Likt ett poröst skelett omsluter en betongstruktur den 2 700 kvadratmeterstora glaskuben där 990 av Cocteaus främsta verk (teckningar, målningar, keramik och filmer) kan beskådas. 

2, Quai Monléon, Menton

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset