Apple vill låta dig skicka pengar direkt i Meddelanden.
Apple vill låta dig skicka pengar direkt i Meddelanden.

I höst förväntas Apple presentera Iphone 8. Men operativsystemet avslöjar redan nu mycket om den nya mobilen. Här är allt vi vet om IOS 11.

Exakt hur Iphone 8 kommer att se ut och vad den får för nyheter vet vi tidigast i höst. Men redan nu har Apple visat upp det kommande operativsystemet IOS 11. Och det säger faktiskt en hel del om hur nästa Iphone kommer att fungera. Här är några av nyheterna.

LÄS MER: Analys: Äntligen visar Apple något helt nytt – ändå känns det gammalt

Skicka pengar direkt i Meddelanden

Eftersom Apple Pay inte fungerar i Sverige ännu kommer vi sannolikt få vänta på denna funktion. Men när den väl fungerar blir det lika lätt att skicka pengar till en kompis som att skicka ett meddelande.

I Sverige har vi redan Swish, som löser just detta problem, men Meddelande-appen till Iphone får även en del andra uppdateringar. Det blir enklare att koppla olika appar till Meddelanden och synkroniseringen mellan olika enheter kommer att fungera bättre.

Loopa bilder med kameran

Iphone-kameran har i dag stöd för Live photos, som istället för en klassisk stillbild gör en kort videosnutt. Med IOS 11 uppdateras denna funktion så att dessa live-foton kan loopas eller studsa (alltså spelas framåt och bakåt). Nya funktionen Lång exponering gör att du kan simulera att en bild tagits under lång tid och få något som rör på sig i bilden att se suddigt ut.

Nya bildkomprimeringen HEIF (High Efficiency Image File Format) minskar också bildernas storlek så att de tar mindre plats på lagringsutrymmet. Goda nyheter för alla som har ont om plats på sina telefoner alltså. (Dock gäller uppdateringen bara för den som har Iphone 7 eller 7 Plus).

Slipp köra på någon för att du pillar med mobilen

Nya läget ”Stör ej under körning” lirar väl med nollvisionen om olyckor i trafiken. Iphone kommer automatiskt känna av när du kör bil och sluta skicka störande notiser om vänners meddelanden. Sitter du baksätet går det naturligtvis att stänga av den här funktionen för att använda mobilen som vanligt.

LÄS MER: Homepod och Imac Pro – här är alla nya produkter från Apple

Verkligheten förstärks ännu mer

Med tanke på vilken succé Pokémon Go blev förra året är det kanske inte helt överraskande att Apple nu satsar mer på AR (augmented reality eller förstärkt verklighet). Genom ARKit ska det bli enklare för utvecklare att använda mobilens alla sensorer för att göra AR-upplevelsen så bra som möjligt.

Vi kan med andra ord förvänta oss fler Pokémon Go-liknande appar framöver.

Siri blir mänskligare

Siri får nya röster, båda manlig och kvinnlig, som pratar på ett mer naturligt sätt och kan dessutom översätta fraser från engelska till kinesiska, franska, tyska, italienska och spanska. Fler språk kommer senare.

Hitta även inomhus med Kartor

Apples egen navigeringsapp uppdateras med inomhuskartor över flygplatser och köpcentrum. Först ut är storstäder men fler och fler platser läggs till efterhand. För den som använder Kartor även som gps kommer navigeringsfunktionen att förbättras.

Kontrollcenter blir smidigare

Den inställningsmeny som kallas kontrollcenter och som öppnas genom att svepa uppåt från skärmens nedre kant får nytt utseende. Även de reglage som styr musiken och Airplay hamnar på första skärmen så du slipper bläddra mellan två lägen i kontrollcenter.

Spela musik i flera rum

Homekit uppdateras med stöd för Airplay 2 som gör det möjligt att styra högtalare i flera rum. Det kommer, enligt Gizmodo, inte att fungera med Sonos till en början, men om du har flera Apple TV-enheter hemma så kommer det att fungera utmärkt med dem.

En filhanterare till Ipad

Just IOS 11 och Ipad kommer att introducera en del nyheter som inte kommer att finnas till Iphone (men vad som händer med en eventuell Iphone 8 vet vi inte ännu). En av dessa nyheter är appen Filer, som gör att du kan bläddra mellan allt innehåll på paddan och organisera filerna som du vill.

Andra Ipad-nyheter i IOS 11 är ett förbättrat tangentbord, förbättrad multitasking och en förbättrad Dock längst ner som nu fungerar mer som på datorn. Den har plats för fler appar och kan öppnas från vilken vy som helst, inte bara från hemskärmen.

En helt ny App Store

Om du börjat tröttna på utbudet i App Store så kommer Apple att försöka råda bot på det genom att ge butiken en ny design. Den blir fräschare till utseendet och kommer att tipsa om nya appar på ett tydligare sätt.

LÄS MER: Metros livebevakning från Apples presentation på WWDC

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset