Wolf Erlbruch får 2017 års Alma-pris.
Wolf Erlbruch får 2017 års Alma-pris.
Litteratur TT

Årets Alma-pristagare tecknar änder, bajsprydda mullvadar och tulpaner. Men i själva verket handlar det om livsavgörande frågor som förhoppningsvis kan få barn och vuxna att prata med varandra.

En halvtimme efter tillkännagivandet är årets pristagare Wolf Erlbruch fortfarande närmast chockad. Märkbart tagen står han ute i sin trädgård i tyska Wuppertal och försöker lågmält greppa att han fått årets Astrid Lindgren Memorial Award.

Det är det största priset när det gäller illustrationer för barn. Jag är överväldigad. Det är nästan för mycket, men underbart. Verkligen underbart också eftersom jag var en stor beundrare av Astrid Lindgren, jag läste alla hennes böcker för min son, säger han på telefon till TT.

Bajskorv i huvudet

Wolf Erlbruch debuterade 1985 med bilderna till James Aggreys "Örnen i hönsgården" men genombrottet kom fem år senare med "Det var det fräckaste!", ett samarbete med Werner Holzwarth. Boken, hans kanske mest kända, finns utgiven på svenska, och handlar om en arg mullvad som träffas av en bajskorv i huvudet och sedan ger sig ut på jakt efter den skyldige.

Även de böcker som Wolf Erlbruch själv har skrivit texterna till handlar om djur.

Det är gammal tradition, men jag tycker om att jobba med det som händer med ett djur när de blir huvudpersoner. De framkallar särskilda känslor, man får en särskild känsla för personen, men med lite tuggmotstånd. Det är inte så enkelt, man måste jobba lite.

Människor är helt enkelt inte lika intressanta att teckna.

Det är roligare att se en ekorre på en kvist som talar med en gris som sitter på golvet. Det är en trevlig situation.

Små förlag

I Sverige är det de små förlagen som satsat på att ge ut hans berättelser. Inte heller i hemlandet har Wolf Erlbruchs böcker trots flera internationella priser och hyllningar från kritiker blivit några kommersiella storsäljare. Hans mest rosade titel, allåldersboken "Anden, Döden och Tulpanen" handlar om en and som möter Döden, och har blivit teater bland annat på Unga Dramaten i Stockholm. Replikskiftet mellan fågeln och döden tangerar Ingmar Bergmans "Det sjunde inseglet", konstaterade Mats Kempe, medlem i Alma-juryn i sin recension av boken i Dagens Nyheter.

Wolf Erlbruch säger att han framför allt har velat föra barn och föräldrar närmare varandra.

Jag vet inte hur är det är i Sverige, men i Tyskland sitter många ensamma framför sina små datorer, jag tyckte det vore trevligt om barn och föräldrar verkligen hade något de kunde diskutera tillsammans.
Och det fungerade, men kanske inte jättebra. Jag har blivit känd för vissa även om det inte varit så många som köpte mina böcker, man ansåg att det inte var barnböcker och gick till hyllorna med rosa björnar i stället. Men det gör inget, jag är nöjd med det som hänt med mig.
Nu får du fem miljoner kronor i prispengar, vet du hur du ska använda dem?
Nej, först måste jag förstå att jag har fått det här priset. Men jag behöver ett par nya byxor...
Wolf Erlbruch får 2017 års Alma-pris.
Wolf Erlbruch får 2017 års Alma-pris.
Wolf Erlbruch. Pressbild.
Wolf Erlbruch. Pressbild.
Astrid Lindgren. Arkivbild.
Astrid Lindgren. Arkivbild.
Anden, Döden och Tulpanen kom på svenska 2012. Pressbild.
"Anden, Döden och Tulpanen" kom på svenska 2012. Pressbild.
Arg mullvad i genombrottsboken Det var det fräckaste!, ett samarbete med Werner Holzwarth. Pressbild.
Arg mullvad i genombrottsboken "Det var det fräckaste!", ett samarbete med Werner Holzwarth. Pressbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset