Therese Alshammar simmade sitt sista lopp i karriären när hon blev tvåa på 50 meter fritt i kortbane-SM.
Therese Alshammar simmade sitt sista lopp i karriären när hon blev tvåa på 50 meter fritt i kortbane-SM.

Therese Alshammar trotsade ryggvärken och hoppade i bassängen en sista gång.På SM i Eriksdalsbadet tog hon sin sista medalj: ett silver på 50 fritt.– Det var kanske det bästa för mig, hade jag vunnit hade jag kanske tänkt att jag skulle fortsätta, säger Alshammar och skrattar.

På lördagen tackades den 39-åriga simmaren av med en hyllningsceremoni under SM i Eriksdalsbadet. Det var mycket tårar och en känslomässig urladdning för Therese Alshammar.

– Det var mer än vad jag trodde att det skulle vara. Det var jätteroligt och fint. Och oväntat. Men en jättefin avslutning, jag är jättetacksam.

"Ska jag tävla måste jag vinna"

På söndagen simmade hon sitt sista lopp, 50 meter frisim, och trots ont i ryggen tog hon sig till final där hon slutade tvåa bakom Nathalie Lindborg.

– Jag är ganska nöjd, det var härligt att gå igenom processen igen.

– I mitt huvud i dag kom tanken att ska jag tävla måste jag vinna, tanken är så snabb och så automatisk. Men det var inte det som var viktigt i dag. I dag var det viktigt att bara få göra ett sista lopp och säga tack och hej.

Ska låta kroppen bestämma

Efter att ha varit elitsimmare i över 20 år är den framgångsrika karriären nu över.

TT: Vad tror du att du kommer att sakna mest?

– Jättemycket. Men det här tävlingsmomentet, jag tänkte på det i dag. Hur man förbereder sig. Man är lite i sin egen bubbla. Man värmer upp och ger sig verkligen tid för uppgiften, väljer glasögon och badmössa. Sen får man lite nerv och påslag av endorfiner. Det tror jag blir svårt att hitta i lika konkreta tillfällen i det vardagliga livet. Men det får man acceptera, det är jättefint att få ha haft det.

Under kvällen väntar middag med tidigare tränare och träningspartners.

– Jag kommer fortsätta att simma och ha ganska högt ställda mål med min fysik. Men jag ska lyssna på kroppen mer än att låta huvudet bestämma, säger Alshammar om framtiden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset