Borde banta. Borde inte hålla på med musik. Borde inte kunna leva med sig själv. Det är bara delar av vad 16-åriga Amanda fått tugga i sig via sociala medier. Och hon är långt ifrån ensam. En ny undersökning visar att varannan tjej i hennes ålder utsatts för kränkningar på nätet.

Christina Blom

Amanda Persson har tappat räkningen över hur många gånger hon fått utstå kränkningar via sociala medier. 

Amanda Persson, 16, har under i stort sett hela hennes skolgång blivit kränkt via sociala medier, oftast genom Facebook och Instagram. Hon har nästan tappat räkningen över hur ofta hon fått höra att hon är tjock, att hon inte borde hålla på med musik och att hon borde banta.

– En gång när jag gick i sjuan så hade jag lagt upp en bild på Facebook. Då skrev en gammal klasskompis till mig och undrade hur jag kunde stå ut med mig själv. Det är lite så det funkar. I början var det jättejobbigt och jag tog åt mig allt de sa. Jag gick ned till grunden, säger hon.

Ofta har kränkningarna kommit från andra tjejer, menar hon. Själv har hon både sagt ifrån och anmält. Men sällan är det något som hjälper.

– De har inte brytt sig särskilt mycket och svarat med att jag måste få höra sanningen, även om jag blir sårad.

Till slut insåg Amanda att det hon utsattes för inte var okej – och struntade i att ta åt sig.

– Jag höll det inne i fyra år. Sedan berättade jag för min gamla mentor. Då mådde jag som sämst och hon var tvungen att hjälpa mig. Och det hjälpte faktiskt att prata om det. 

Amanda vet att hon är långt ifrån ensam om hennes erfarenheter och gissar att de allra flesta tjejer i hennes ålder någon gång utsatts för samma sak.

– Ja, jag tror faktiskt det. Man ska se ut på ett visst sätt nu för tiden. Gör man inte det accepteras man inte – och då kommer kränkningarna. Mobbningen har nog alltid funnits där men det har blivit mycket mer genom sociala medier. Därför är det viktigt att man stöttar varandra och visar att man bryr sig, inte bara om de som mobbas fysisk, utan även de som utsätts på nätet. 

”Ser du inte ansiktet är det lättare att gå på hårt”

Var tredje person mellan 13 och 16 år har blivit kränkt på nätet och mer än hälften tjejerna i den åldern har blivit kränkt genom sociala medier, visar undersökningen Nätrapporten, som Friends släpper på tisdagen. De vanligaste platserna att bli kränkt på är Facebook, spelsajter och på Kik, visar den.

– Vad vi kan se är det här ett stort problem, även om medvetenheten om det har ökat. Vi tycker att kunskapen i skolan måste öka och vi måste kunna ställa mer krav på företag som Facebook, så att kränkande inlägg kan tas bort, säger Johanna Olofsson, Projektledare för Schysst på nätet hos Friends.

 

Enligt henne är det många som uppger att de mår fruktansvärt dåligt av kränkningarna. I vissa fall har det gått så långt att personen tagit livet av sig.

– Det är enklare att kränka en person på nätet. Ser du inte ansiktet är det lättare att gå på hårt, även om det är någon du känner. Som förälder är det därför viktigt att man inte bara frågar om hur det varit i skolan eller på fotbollen en dag, utan att även fråga hur det varit på nätet. För det här är de ungas vardag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset