Amanda Kernell. Arkivbild.
Amanda Kernell. Arkivbild.

Regissören Amanda Kernell och hennes film "Sameblod" tog emot inte mindre än två priser vid filmfestivalen i Venedig. – Det känns verkligen stort, säger hon.

Under fredagskvällen vann Amanda Kernell filmkritikerpriset Fedeora, för bästa unga regissör, vid filmfestivalen i Venedig. Det var det andra priset hon tilldelades under dagen.

Kernell, som dessutom fyllde 30 år, tog nämligen också emot Europa Cinemas Label för bästa europeiska film. Priset delas ut i olika upplagor vid flera av de större filmfestivalerna och underlättar distributionen av den vinnande filmen.

– Det känns verkligen superbra! Det här gör att man kanske kan se filmen på bio en vanlig onsdag i Antwerpen, till exempel, säger Amanda Kernell på telefon, bara någon timme innan hon ska flyga till Toronto för "Sameblods" nordamerikanska premiär.

Hon passar också på att hylla den debuterande huvudrollsinnehavaren Lene Cecilia Sparrok, som var 17 år när filmen spelades in.

– Det är väldigt många som har varit begeistrade i hennes insats. Jag tror vi har gjort runt tolv intervjuer om dagen i Venedig, och nästan alla journalister uppmuntrar henne att fortsätta med skådespeleriet.

Handlingen i "Sameblod" kretsar kring flickan Elle Marja som under 30-talet bryter med sitt samiska ursprung.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset