Hon är supertalangen som växt upp och blivit stor. I filmen ”While we´re young” får Amanda Seyfried chans att plocka fram sin lekfulla hipstersida.

Hon är skådespelerskan som fick sitt stora genombrott som Sophie Sheridan i ABBA-filmen ”Mamma Mia!”. Året var 2008 och Amanda Seyfried 23 år, men redan då hade hon hunnit spela ett flertal stora roller på film och tv, bland annat i serierna ”Veronica Mars” och ”Mean Girls”. 

Idag är hon snart 30 och gestaltar den new age-hippa karaktären Darby i ”The squid and the whale”-regissören Noah Baumbachs dramakomedi ”While we´re young”. I filmen spelar Ben Stiller och Naomi Watts medelålders nostalgilängtare som träffar ett ungt hipsterpar i 25-årsåldern (”Girls”-skådisen Adam Driver och Amanda Seyfried) från den heta New Yorkstadsdelen Brooklyn. Generationsskillnaden, när de äldre karaktärerna ska försöka sätta sig in i ungdomsvärlden, blir slående och komisk och regissören Noah Baumbach har fått frågan om han har velat driva med de respektive generationerna. 

– Nej, det tror jag inte alls. Den här filmen handlar om hur människor jämför sig med andra och inte är bekväma i sig själva. Den dömer ingen, bara konstaterar hur det kan se ut, säger Amanda Seyfried.

New York är hipstermeckat nummer ett. Hur har det påverkat dig att bo där?

– Jag är väldigt bekväm i New York. Jag känner att jag hör hemma där och älskar att alla kommer från så olika bakgrund. Jag bor på universitetet, där jag studerar, det är en miljö som ständigt är full av liv och rörelse. Visst finns det en del hipsters, men det är bara en sinnesstämning. De Brooklynbor som jag känner har ett stort miljöintresse och en hållbar livsstil. De lever precis som de vill, utan att sätta någon rubrik på det. 

Att vara skådespelare innebär ju att bejaka sin lekfulla sida. Kan du känna att du fortfarande är ett barn, innerst inne?

– Ja, Gud ja! Hela tiden. Särskilt i den här filmen, jag agerar den yngsta versionen av mig själv. Det finns liksom inga konsekvenser av det jag gör. När det gäller skådespeleri i allmänhet är det så roligt, jag känner mig så ung och jag får använda mig av min barnsliga sida hela tiden. I verkliga livet måste jag leka vuxen ibland och det suger verkligen, även om det ju givetvis är nödvändigt. Vi skådespelare vill nog inte växa upp.

Eftersom du har skådespelat så länge har du ju alltid varit omgiven av människor som är mycket äldre än du. Vad fick du för bild av vuxna när du var liten?

– Jag har började arbeta professionellt när jag var 15 år och var alltid yngst. Den känslan har hållit i sig, jag har aldrig känt mig vuxen. Nu när jag är 30 blir jag nästan chockad om jag möter någon kollega som är 24, jag är så van vid att alltid vara yngst. Det är en konstig känsla.

Kommer du ihåg det ögonblick när du insåg att du var äldst?

– Jag minns inte exakt, men jag kommer ihåg den chockartade upplevelsen att det fanns folk som var yngre än jag. Jag inser dock att det kommer att hända allt oftare framöver. Många av mina vänner är i 40-årsåldern, en del också i 50-årsåldern, och det gör mig ingenting alls. De behandlar mig inte som att jag är yngre och jag behandlar dem inte som äldre. 

Hur kände du för Darby som roll?

– Darby är mycket nyckfull och sorglös och hon liksom marscherar i takt med sina egna trumslag. Hon är aldrig osäker på någonting. Jag tror att det beror på att hon inte oroa sig för något, eftersom hon tror stenhårt på att saker händer av en anledning och att allt kommer att ordna sig. Hon är inte så ambitiös och det kan jag relatera till. Jag är likadan.

”Girls"-skådespelaren Adam Driver spelar din make i den här filmen. Hur var det att jobba med honom?

– Det är verkligen intressant att jobba med honom eftersom han är så rak och ärlig. Han befinner sig alltid i nuet och är närvarande, men jag tror inte att det är någon metod eller teknik han använder sig av. Han bara är sådan. När allt är här och nu kan det hända spännande saker i skådespeleriet.

Du har många scener där det är bara är du, Ben Stiller, Naomi Watts och Adam, de måste ha varit roliga scener att filma?

– Ja, jag minns speciellt en scen på en kinarestaurang när det bara var vi fyra, det var fantastiskt. Regissören ville att vi skulle följa manus eftersom allt följer en speciell anledning och rytm. Därför improviserade vi inte, men samtidigt finns det en speciell energi bland de här skådespelarna som gör att det känns lättsamt och roligt att jobba. Ben och Naomi är så coola. Vi hade verkligen roligt och jag önskar att det skulle ha funnits mer tid att filma tillsammans. Jag hoppas att den här filmen blir en stor hit så att vi kan få göra en uppföljare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Wkd reportage