Bara var tredje ambulanssjuksköterska har tillgång till internet.
Bara var tredje ambulanssjuksköterska har tillgång till internet.

På grund av dåligt internet och bristfälligt kartstöd i ambulanserna tvingas personalen använda sina egna telefoner för att söka information och välja bäst färdväg. ”Det blir en minimal förberedelse”, säger Veronica Lindström, disputerad sjuksköterska.

En undersökning om digitaliseringen inom ambulanssjukvården visar att bara var tredje ambulanssjuksköterska har tillgång till internet via arbetsgivaren. Sju av tio tvingas använda sin egen telefon för att söka information innan och under en utryckning.

Det visar undersökningen som är gjord av Vårdförbundet, E-hälsomyndigheten, Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor och Karolinska institutet. Resultaten presenterades på tisdagen under Almedalsveckan.

– De kartor som finns i mobilen är oftast mycket mer uppdaterade än de som vi har. Därför känns det bättre att använda mobilen, i fall det skulle vara trafikstörningar eller andra hinder på den planerade vägen till den som larmat, säger Veronica Lindström, disputerad sjuksköterska och forskare på Karolinska institutet.

LÄS MER: Utryckande ambulans hindrades: "Aldrig varit så här innan"

Ett annat problem är bristen på information om patientens tidigare hälsohistoria. En av fem ambulanssjuksköterskor svarar att de har tillräcklig information.

– Förberedelsen innan man kommer fram till patienten blir minimal, så det får man veta först vid ankomsten. Det skulle underlätta otroligt mycket om det skulle finnas en sammanhållen journalföring mellan regioner och landsting, säger Veronica Lindström och fortsätter:

Enkäten, som undersökningen grundar sig på, har gått ut till 2 600 ambulanssjuksköterskor. Slutrapporten kommer att presenteras i höst och där kommer det finnas en ranking på landstingens och regionernas e-hälsa.

LÄS MER: Ambulans vandaliserades under utryckning

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa