Tusentals har rörts av ambulanssjuksköterskan Cecilia Erikssons Facebookinlägg. Stranden var fullpackad – men ingen ville hjälpa till att leta efter den lilla pojken. ”Man blir maktlös när ingen ställer upp”, säger hon till Metro.

TT/Arkiv

Badplatsen på bilden är inte den som nämns i artikeln. 

Det var förra veckan som ambulanssjuksköterskan Cecilia kom till en badplats tillsammans med en kollega och brandmän. En liten pojke hade försvunnit och räddningspersonalen försökte få hjälp av badgästerna för att hitta honom.

”Brandmännen vädjade till alla vuxna på stranden att ställa sig på rad för att gå ut i vattnet och söka av så långt det gick. 

LÄS MER: Det räcker med fem andetag för att drunkna

Men ingen av personerna på stranden verkade vilja avbryta sin badutflykt.

”Uppskattningsvis var det mellan 100-200 st vuxna där. INGEN, ja läs igen-INGEN ställde upp...VARFÖR??????”, skriver Cecilia i inlägget som delats över 14 000 gånger i skrivande stund. 

Tyvärr gick det inte att rädda pojkens liv. Nu vill hon att så många som möjligt läser och sprider hennes inlägg så att andra barn kan räddas.

– Jag tycker att inlägget får tala för sig själv, men det är många som har delat det så det är bra att kunna få ut budskapet.

På grund av det kalla vädret har antalet drunkningstillbud varit lågt i juni och juli, men redan första veckan i augusti drunknade två barn.

LÄS MER: Brandmannen: Låt oss rädda liv ifred

Anders Wernesten, vattensäkerhetsexpert på Svenska Livräddningssällskapet, uppmanar föräldrar att se till att barnen bär flytväst och att ha dem under ständigt uppsikt i närheten av vatten, skriver TT. Han förespråkar regeln om att hålla barnen under ”armlängds avstånd”.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset