IN ENGLISH: Swedes criticize American Apparel for sexist ads

Klädmärket American Apparel får hård kritik för sexistisk marknadsföring. Unisexskjortor visas på bilder där män bär jeans och kvinnor har på sig bara trosor till samma skjorta – som är uppknäppt.

Företaget, som vill bli förknippat med politisk aktivism och som på sin webbsajt säger sig kämpa för invandrares och homosexuellas rättigheter, anses förnedra kvinnor på samma sajt.

På bloggen "En blommig tekopp" skriver Emelie Eriksson: "Unisex. UNI och SEX. Vad är det egentligen?" och konstaterar att det kan handla om sex, åtminstone när kvinnor bär American Apparels skjortor.
 
Och det är fler som har reagerat. Reklamombudsmannen fick in de första anmälningarna under tisdagen.
 
– Vi har fått in anmälningar, säger reklamombudsmannen Elisabeth Trotzig som inte vill uttala sig om bilderna förrän ärendet har handlagts.
 
Reklamombudsmannen prövar "All kommersiell reklam som riktas i huvudsak mot den svenska marknaden..." Detta kan innebära att ärendet inte kommer att handläggas i Sverige eftersom sajten inte finns på svenska. Webbadressen slutar dessutom inte med .se.
 
– Då kan man kanske inte säga att den i huvudsak riktar sig till den svenska marknaden.
 
– Är det en EU-adress skulle jag inte säga att det gör det i huvudsak.
 
Även om ärendet inte prövas i Sverige kan det tas upp i andra länder.
 
– Det finns andra instanser som vår i andra länder.
 
– När det gäller reklam på som sprids över flera länder är principen för självreglering inom EU att det är i det land varifrån den distribueras, i det här fallet där servern är placerad, som ska prövning ska ske. Vi kan göra en så kallad cross-border complaint.
 
Företaget försvarar bilderna i ett mejl till Expressen.
– I det här fallet är den faktiska produktbilden för unisexplagget lika påklädd för kvinnor som för män, skriver Ryan Holiday i mejlet enligt tidningen.
– Dessvärre har vissa bloggare förväxlat produktbilderna med de konstnärliga modefotografierna, vilket har resulterat i den här kontroversen, skriver han också.
 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset