"Amerika, som älskats och hatats så passionerat, blev plötsligt – pinsamt. Det är ju faktiskt nästan som om Bert Karlsson skulle bli statsminister i Sverige", skriver Göran Greider.

USA är pinsamt. Det var en av de tankar som for genom mitt och säkert mångas huvuden den där natten då det stod klart att Donald Trump blir landets nästa president. Och det är ingen liten tanke. Sverige är på många sätt den femtioförsta amerikanska delstaten. Vi är oerhört amerikaniserade. Högern beundrar Amerika som det mäktigaste kapitalistiska landet – samtidigt som den vänster som av samma skäl ogillar amerikansk politik och amerikanska storföretag ibland inte verkar göra annat än titta på amerikanska filmer och följa amerikanska trender.

LÄS MER: Finns det en gud så finns denna gud där vi är solidariska

På det radikala sjuttiotalet kallades det där för kulturimperialism. Jag tycker det är ett bra ord för vad det handlar om: att amerikansk kulturindustri styr väldigt mycket av vad vi tänker och känner om världen, ja till och med om oss själva. I TV stod jag nyligen och diskuterade USA-valet med en kristdemokratisk politiker som bar kläder i amerikanska flaggans färger.

Det är knappt att vi reagerar över vissa mycket obehagliga amerikanska fenomen – till exempel den ohöljda patriotismen. Trump vill göra Amerika great again, men Hillary Clinton svarade ju som bekant på det att Amerika alltid varit great. En stormakt skryter obesvärat om sig självt. Vi reagerar, med rätta, på Rysslands militära upprustning, men vi glömmer lätt att den amerikanska militären är många gånger starkare än den ryska. Själv kommer jag aldrig över de gånger jag klivit in på amerikanska fackföreningskontor och pratat med kämpande radikaler – som samtidigt står omgivna av massor av amerikanska flaggor. Amerikansk nationalism är gränslös.

LÄS MER: Vi blundar för att Sverige är en av världens främsta vapenexporter 

Men när Donald Trump vann med sin version av denna nationalism kanske något till slut inträffade: Amerika, som älskats och hatats så passionerat, blev plötsligt – pinsamt. Det är ju faktiskt nästan som om Bert Karlsson skulle bli statsminister i Sverige.

Ett av de främsta skälen till att Trump vann var antagligen det extremt låga valdeltagandet. Men hur mycket tilltro kan man ha till ett samhälle där bara drygt hälften av de röstberättigade tycker att det är meningsfullt att gå till valurnorna? För en demokrati där valdagen inte ens lagts på en söndag så att även fattiga kan gå och rösta utan att förlora en dagsinkomst? Vad ska man tänka om en demokrati där pengar från stora företag spelar en så central roll i varje valrörelse?

Amerika faller nu i anseende och status. Det amerikanska valet känns inte längre så ”spännande”, som nyhetskommentatorer nyss sa i kör, som om de såg en Hollywoodthriller. USA har alltid framstått som symbolen för det moderna – och i ett enda slag är det nu symbolen för det bakåtsträvande.

Tro mig, den amerikanska kulturimperialismen är snart inte vad den varit.

LÄS MER: Bob Dylan är amerikas stora oamerikanske poet 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset