President Barack Obama. Arkivbild.
President Barack Obama. Arkivbild.

USA:s kongress genomdriver en lag som gör det möjligt för anhöriga till 11 september-offer att stämma Saudiarabien. Det innebär ett hårt slag mot president Barack Obama, som lagt in sitt veto mot lagen.

Både senaten och representanthuset röstade på onsdagen mot Obamas veto och för lagen. I senaten var röstsiffrorna förkrossande, 97–1. I representanthuset, där tvåtredjedels majoritet krävdes, slutade omröstningen 338–74.

Därmed har för första gången ett Obama-veto röstats ned under hans åtta år som president. Enligt Obama skulle lagen "skada USA:s nationella intressen" och undergräva principen om suverän immunitet. I förlängningen skulle en sådan lag öppna för att också amerikanska militärer eller diplomater stäms, varnar Vita huset.

Lagen har fått häftig kritik i Saudiarabien, hemland för 15 av de 19 flygplanskaparna och en av USA:s främsta allierade i Mellanöstern.

Beslutet om lagen, Jafta kallad, kommer bara veckor efter 15-årsdagen av terrordåden. De utfördes av al-Qaida med kapade flygplan och kostade nästan 3 000 människor livet och skadade över 6 000 andra.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset