"Dreamhack är väldigt speciellt. Det är mer än ett evenemang, det är en folkrörelse. Att det fortsätter växa med fler unga personer och allt fler som kommer hit från olika länder säger en hel del", säger Frodan.
"Dreamhack är väldigt speciellt. Det är mer än ett evenemang, det är en folkrörelse. Att det fortsätter växa med fler unga personer och allt fler som kommer hit från olika länder säger en hel del", säger Frodan.

I potten vilar 250 000 kronor och flera svenska Hearthstone-talanger har goda chanser. Det menar en av scenens mest erkända experter, Dan “Frodan” Chou.

Dreamhack Winter 2016 är igång och i Hearthstone-området läggs virtuella spelkort för fulla muggar. På nätet följer tiotusentals människor tävlingen och livesändningen. En av dem som leder publiken är amerikanska expertkommentatorn Frodan.

– Dreamhack är väldigt speciellt. Det är mer än ett evenemang, det är en folkrörelse. Att det fortsätter växa med fler unga personer och allt fler som kommer hit från olika länder säger en hel del, säger Frodan.

LÄS MER: Lillie, 26, om klimatet i e-sporten: Kan vara tungt att säga att man är tjej 

Samtidigt är det många som väljer bort LAN-äventyret. Den bekväma tillvaron i hemmet med live-streaming och online-tävlingar lockar allt för starkt för en hel del e-sport-profiler.

– Att få vara här på evenemanget går inte att ersätta. Jag älskar att Dreamhack prioriterar upplevelsen på plats. Jag hatar egentligen att resa runt, men jag kommer alltid komma till Dreamhack.

– Atmosfären är så unik. Något av det coolaste är kontrasterna, att under matcherna är det verkligen knäppt tyst och man kan höra en nål falla, men så fort folk spelat klart pratar alla om allt, det går inte att få tyst på dem.

LÄS MER: Dubbelt guld för Sverige på dreamhack 

Första dagen av Hearthstone-turneringen har bjudit på starka resultat för de svenska spelarna. Och även om Frodan själv har tyske spelaren Jan "SuperJJ" Janßen som förhandsfavorit, så ser han också hopp för hemmafavoriterna.

– Det finns några svenskar här som är helt fenomenala. Vi har till exempel Sebastian “Ostkaka” Engwall som just nu spelar riktigt bra. Sedan tycker jag det finns flera från Sverige som är oerhört underskattade, som Jesper "Freakeh" Ericsson och Sebastian "Spo" Sjöbeck. Det finns väldigt många talanger i Sverige och jag hoppas vi kommer få se fler av dem i toppen framöver.

Och det är ingen liten summa som spelarna kämpar för. Totalt vilar cirka 250 000 kronor i potten varav förstaplatstagaren får 74 000 kronor.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset