Svenskstaden Lindströms vattentorn i form av en kaffepanna, som hälsar stadens besökare välkomna.
Svenskstaden Lindströms vattentorn i form av en kaffepanna, som hälsar stadens besökare välkomna.

När ö:et försvann från delstatens vägskyltar döptes ”America’s Little Sweden” om till Lindstrom. Efter att Minnestotas guvenör ryckt ut och krävt tillbaka prickarna har staden nu återfått sitt namn.

Staden i östra Minnesota är döpt efter utvandraren Daniel Lindström och blev ett tillhåll för svenskar som korsade Atlanten för att finna lyckan i mitten av 1800-talet. Den kallas ibland för ”America’s little Sweden” och är i dag en av de mest kända svenskbygderna i delstaten, skriver USA Today.

Men när delstatsmyndigheten i Minnesota bytte ut vägskyltarna skedde ett plötsligt namnbyte. Lindström blev Lindstrom då de bestämdes att endast bokstäver som finns i det engelska alfabetet skulle tillåtas.

Många var det som saknade prickarna på vägskyltarna. Både invånare och stadens borgmästare Keith Carlson och delstatens guvenör Mark Dayton.

I onsdags meddelande den senare i ett pressmeddelande att staden ska återfå sina prickar och – därmed sina rötter.

– Om jag så ska behöva köra till Lindström och måla prickarna själv, så kommer jag att göra det, säger Dayton i pressmeddelandet.

Enligt New York Times ska guvernören dock inte behöva måla om några vägskyltar för hand. Efter hans kraftiga reaktion säger Kevin Gutknecht, talesman vid Minnesotas transportmyndighet, att det är lätt att ändra o:et till ett ö, och att myndigheten gärna gör det.

I dag uppges Lindström ha 4 400 invånare. Området drar årligen till sig omkring 3 000 svenska turister.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset