Nyheter Världen

Amnesty: Ett svek mot offren

Sydafrikas minister för internationella relationer och samarbeten, Maite Nkoana-Mashabane, har undertecknat ett dokument om att landet ska lämna ICC. Arkivbild.
Sydafrikas minister för internationella relationer och samarbeten, Maite Nkoana-Mashabane, har undertecknat ett dokument om att landet ska lämna ICC. Arkivbild.

Sydafrikas beslut att lämna den internationella brottmålsdomstolen (ICC) möts av kraftig kritik från Amnesty. Landet förklarar att domstolens mandat krockar med reglerna om att sittande makthavare ska ha straffimmunitet.

Utträdet bekräftades på fredagen av justitieminister Michael Masutha, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Sydafrika har tidigare hotat med att lämna ICC sedan regeringen fått kritik för att ha struntat i en domstolsorder om att gripa Sudans folkmordsanklagade president Omar Hassan al-Bashir när han besökte landet i fjol. Beslutet kan träda i kraft ett år efter det att en begäran överlämnats till FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.

Amnesty kallar i ett uttalande beslutet för ett svek mot "miljontals av offer för människorättsbrott" och tillägger att det "underminerar det internationella rättssystemet", rapporterar AFP.

I tisdags undertecknade Burundis president Pierre Nkurunziza ett dekret om att lämna ICC. Landets parlament röstade i förra veckan ja till att lämna domstolen.

Flera afrikanska länder har varit kritiska till att ICC, som de uppfattat det, riktat in sig på att åtala ledare i just Afrika. Av de tio ICC-utredningar som inletts sedan 2002 har nio gällt afrikanska länder, enlig AFP.

ICC har varit en omstridd domstol ända sedan tillkomsten i början av millenniet. Flera av världens största och mäktigaste länder, som USA, Kina och Indien, är inte med.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset