Arvet efter Fidel Castro kännetecknas av förtryck, konstaterar Amnesty. Arkivbild.
Arvet efter Fidel Castro kännetecknas av förtryck, konstaterar Amnesty. Arkivbild.

Mitt i flödet av hyllningar till den avlidne Fidel Castro konstaterar människorättsorganisationen Amnesty International krasst att arvet efter Kubaledaren kännetecknas av förtryck.

"Castros framgång med att tillgängligöra allmänna tjänster till miljontals kubaner solkas av systematiskt förtryck av basala rättigheter", skriver organisationen i ett uttalande.

Erika Guevara-Rosas, som är Amnestys företrädare i regionen, slår fast att Castro var en "progressiv men mycket bristfällig ledare".

Bortsett från förstärkning av utbildning, sjukvård och bostäder, kännetecknades hans styre från 1959 till 2006 av ett "hänsynslöst undertryckande av yttrandefriheten", fortsätter hon.

"Situationen för yttrandefriheten i Kuba där aktivister fortätter att riskera att bli gripna och trakasserade för att de öppet talat emot regeringen, är Fidel Castros mörkaste arv till eftervärlden".

Amnesty har dokumenterat hundratals fall av samvetsfångar som hålls gripna för att de använt sin rätt till yttrande-, förenings- och umgängesfrihet. Även om den sortens metoder förändrats något de senaste åren är "statens kontroll av alla sidor av det kubanska livet fortfarande en realitet",

Människorättsorganisationen påminner också om att Castro såg till att hundratals människor kopplade till den tidigare regimen (Batista) avrättades.

"Castros arv är en berättelse om två världar. Frågan är nu hur människorätten kommer att se ut i ett framtida Kuba. Många liv kan avgöras av det.", konstaterar Erika Guevara-Rosas.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset