Det här meddelandet kommer tusentals bottar skicka till Twitters vd, Jack Dorsey.
Det här meddelandet kommer tusentals bottar skicka till Twitters vd, Jack Dorsey.

Twitter är ett socialt nätverk som har tusentals botar. Allt ifrån de som kallas för porrbotar till rena trollbotar som sprider propaganda och falska nyheter. Efter Amnesty Sveriges senaste kampanj lär det komma tusentals nya botar till nätverket.

Under torsdagen lanserade Amnesty sin nya kampanj mot näthat. Unfluencer heter den och den består av en hemsida där människor kan starta en twitterbot som ska kämpa för att motverka hot och hat mot framför allt kvinnor.

– Det är så himla mycket hat och hot på Twitter. Botarna som vi skapar skriver till Jack Dorsey, Twitters vd. Vi hoppas att han ska skriva om Twitters regler så att dessa hot försvinner från plattformen, säger Joanna Backman, projektledare för Unfluencer på Amnesty.

LÄS MER: Falska profiler på Facebook – så här avslöjar du dem

När kvinnor inte längre vågar uttrycka sina åsikter på grund av att de är rädda för hot blir det en demokratifråga säger hon.

Kampanjen är enligt henne än så länge lyckad. Under fredagseftermiddagen hade drygt 3000 personer registrerat att de vill aktivera en bot. Botarna kommer bara följa varandra och skriva till Jack Dorsey och om näthat. Utöver det gör de också reklam för Amnesty.

Botarna tas ganska snabbt bort från nätverket och då de sällan hinner få en större mängd följare är det oklart hur många som kommer se botarnas tweets.

Joanna Backman tror inte att det här ytterligare kommer piska upp stämningen på twitter.

– Botarnas budskap är positivt och de kommer inte följa någon annan än varandra. Jag har svårt att se att det skulle kunna slå tillbaka, säger hon.

LÄS MER: Porr, våld och fejkkonton – här är allt som Facebook tagit bort

Kampanjen fungerar så att människor skapar en bot via Amnestys sajt. Kort därefter börjar botten sitt liv på Twitter.

Bot? Vad är det för något?

Botar kan i korthet förklarars som datorprogram som är designade för att efterlikna människor. Om du har en iPhone känner du säker till Siri. Hon är en bot.

På Twitter finns det massvis med konton som drivs av bottar. Många gånger används de för att sprida propaganda eller reklam.

Källa: TechCrunch.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset