Hon är trött på att mödravården sprider myter och skuldbelägger nyblivna mammor. Läkaren och professorn i klinisk bakteriologi Agnes Wold har blivit lite av min guru sen jag fick barn för några veckor sedan. Och främst handlar det om amning.

För jag hade inte kunnat föreställa mig vilket minfält ett så trots allt intetsägande ämne som amning faktiskt är. Välkommen till mammalivet där i stort sett ALLA har en åsikt om hur du matar din bäbis. Och med vad.

Agnes Wold menar att det inte finns tillräckligt med bevis för att bröstmjölk och amning är bättre än ersättning och flaskmatning. I alla fall inte i i-länder med obegränsad tillgång till rent vatten. Däremot finns det en närmast sekteristisk övertygelse, även bland de som jobbar med nyblivna mammor, att amning är lösningen. Du måste få det att funka! Kämpa på med amningen nu, snart funkar det! Hets och press så man nästan kroknar redan på väg hem från BB.

Jag och min bäbis tycker amning är ganska tråkigt, ingen av oss har riktigt fastnat för det. Så vi kör mest ersättning, via flaska. Och alla är väldigt nöjda hittills. Plus att jag får sova medan barnets far matar. Annars hade jag nog fått en mindre psykos vid det här laget.

Hur kan detta med hur var och en väljer att mata spädbarn vara av allmänintresse? Varför kan jag inte ens lägga upp en bild på min ätande bäbis på Instagram utan att främlingar kommer med pekpinnar, råd, rön och nästintill religiösa profetior? Herregud, skaffa en meningsfull hobby. Besattheten vid amning är bortom all sans. Jag fattar ingenting.

Kan det ha att göra med att amning förknippas så starkt med det samhällsnormen i stort kallar kvinnlighet? För på senaste tiden har ju dessutom en hätsk debatt om offentlig amning rasat. Om huruvida kvinnor bör ta fram bröstet bland folk och låta sin avkomma ta för sig. Uppenbarligen blir en del infantila typer provocerade av att ett blottat kvinnobröst för en gångs skull inte är sexuellt laddat. Samma personer har nämligen sällan problem med att den ammande mamman sitter intill en stor affisch med någon halvnaken brutta som gör reklam för något hyfsat orelaterat till just halvnakenhet.

Det viktiga för mig är att min son mår bra. Att hela familjen mår bra, även psykiskt. Skulle jag fortsätta tvångstrycka in tutten i munnen på honom bara för att göra amningshetsarna nöjda så skulle vi må sämre i vår lilla nya familj. När amningshetsarna dessutom inte har någon adekvat forskning att komma med känns det ännu mindre viktigt.

Så vänligen, lämna mig och min kropp i fred. Lämna vår familjs val kring matning av barn i fred. Lämna alla kvinnors val av matning av sina barn i fred. Sluta hetsa, sluta sprid myter. Och lyssna för bövelen på Agnes Wolds sommarprat i P1.

+ Att bo i ett land som Sverige som nybliven förälder. Lyxen i gratis mödravård!

- Att våra svenska förlossningsavdelningar delar ut broschyrer med rena myter om att amning skulle vara det bästa för barnet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset