Efter mycket om och men är det nu klart att ett så kallat amorteringskrav kommer att införas nästa sommar. Metro har pratat med Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, om vad det faktiskt innebär.

Under sommaren kommer ett amorteringskrav införas på alla bostadslån som inte rör nybyggnationer eller redan gällande bolån. Det beslutet kom efter att regeringen tillsammans med allianspartierna och vänsterpartiet efter mycket om och men kommit överens.

Kravet införs av den anledningen att de svenska hushållen blir allt mer belånade. En undersökning som TNS Sifo gjorde under slutet av 2014 visar att de bolånekunder som nyss tecknat lån är uppe i en belåningsgrad på 60 procent. Det betyder att 60 procent av bostadskostnaden består av lån.

I grunden kommer amorteringskravet, när det införs, innebära följande. Först ska du betala av ditt lån så att du når ned till 70 procent i belåningsgrad i en takt om 2 procent per år. Sedan minskas takten ned till 1 procent årligen tills du kommit ned till en belåningsgrad på 50 procent.

► LÄS MER: Rekordfå unga har egen bostad

Claes Hemberg är sparekonom på Avanza och menar att amorteringskravet på sikt kommer innebära att det blir dyrare att bo i bostadsrätt.

– Nu direkt påverkas vi inte alls. Men de som köper bostad när amorteringskraven införs kommer att ha det här kravet på sig, säger han.

Enligt Claes Hemberg är amorteringskraven en signal om att det kommer att bli dyrare att bo, och på vårkanten kan priserna på bostäder stiga tillfälligt på grund av att människor passar på att köpa bostäder innan kravet införs.

– Det kommer att bli betydligt högre i och med stigande räntor. Blir det 2 procentenheter extra kan den totala summan kunna bli runt 5,5 procent om några år.

I och med att lagrådet under torsdagen kom fram till att amorteringskrav inte strider mot grundlagen finns det inga tydliga hinder mot att det kommer att införas.

– Köp så lite som möjligt för det blir dyrt längre fram, säger Claes Hemberg.

► LÄS MER: Victoria, 21 sökte bostad – utsattes för sexuella trakasserier

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset