Bloggaren från Singapore dömdes till fängelse efter att ha häcklat landets regering. – Jag är den enda som bryter gränsen så att människor kan diskutera saker öppet, säger Amos Yee till CNN.

I juli släpptes den 16-årige bloggaren Amos Yee ut i friheten efter 53 dagar bakom lås och bom, rapporterar CNN.

Det var i maj som tonåringen dömdes till fängelse för oanständighet och för att såra religiösa personers känslor. Anledningen till fängelsevisten var en frispråkig video på sin blogg där han kallade Singapores första president Lee Kuan Yew för diktator och jämförde honom med Jesus.

Den numera avlidna politikern har haft stort inflytande i Singapores politik och näringsliv och enligt Amos Yee är många medborgare rädda för att kritisera honom och landets regering.

– Alla är rädda för att säga något som kan få dem att hamna i trubbel och utmana Lee Kuan Yews makt, säger Amos Yee till CNN.

►LÄS MER: 14-åring bytte lärarens skärmbakgrund – anklagas för grovt IT-brott

I en intervju med nyhetskanalen berättar han om varför tog ställning.

– Det känns som att jag är den enda som bryter den gränsen så att andra människor kan diskutera saker öppet på ett ärligt sätt, vilket är väldigt viktigt, säger Amos Yee.

När han publicerade videon hade han på känn att han skulle möta motstånd.

– Men jag anser att mitt budskap var så pass viktigt att det var värt risken, säger Amos Yee.

Bloggaren uppger att han vid flera tillfällen hållits fastspänd i en säng i fängelset och tvingats genomgå kränkande psykologiska undersökningar. Trots behandlingen vägrar han låta sig tystas och fortsätter att blogga och utmana den politiska makten i sitt hemland.

– Jag lägger ner flera timmar på bloggen varje dag, säger han. 

►LÄS MER: Svensk hackare dömd till fängelse i USA

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset