Ibland är det som om ord glider iväg från sitt ursprung. Allmänintresse är ett sådant ord. Det betyder, enligt Nationalencyklopedin, ”samhällsintresse, de generella intressen och behov som berör alla medborgare i ett samhälle”. Att gräva fram det som är av allmänintresse är journalistikens viktigaste uppgift. Men på senare tid verkar ”allmänintresse” ha börjat särskrivas i huvudet på publicisterna och omtolkats till ”allmänt intresse”. 

Jag tänkte på det när Ekot för någon månad sedan avslöjade att en partiledare satsat över en halv miljon på nätpoker. Hittills! I år! ”Med väldigt hög sannolikhet rör det sig om spelmissbruk”, enligt en psykolog Aftonbladet konsulterade.

Politikers eventuella privata brister är förstås kittlande, på samma sätt som det finns ett allmänt intresse för skådisars bristningar. Men är sådant av allmänintresse? Har det något som helst släktskap med ”de generella intressen och behov som berör alla medborgare i ett samhälle”? 

Nej, verkligen inte. 

Samma sak med avslöjanden som att en av de nya ministrarna är kristen, att en annan tror på tidigare liv, och att en tredje flugit från Bromma flygplats trots att hon vill lägga ned Bromma flygplats. Ingen av dessa uppgifter gör personerna i fråga mindre trovärdiga som politiker. Ändå låtsas media förfasa sig och försöker skapa skandal.

Det är nya tider nu. Folk överger papperstidningar och traditionell tv och radio, men annonspengarna måste in. Då är det förstås frestande att mjölka internet på lätta klick i form av sensationalism kring offentliga personer, extrasajter med gulliga djur och rubriker om att den här videon kommer röra dig till tårar. 

Analsex ger mervärde, liksom att låta en förvirrad gubbe utgjuta sig om att det var en bra idé att västerlänningar ”med bössan till hands” berikade sig genom slavarbete under kolonialismens dagar. Eller att publicera ett uppenbart iscensatt idiotklipp där en man triumferande förnedrar en kvinna genom att slänga pengar på henne och kalla henne bitch som hämnd för att hon inte velat stanna och prata med honom när han försökt ragga upp henne (japp, okritiskt spritt genom Sveriges största tidning för ett par dagar sedan). 

Klick, klick, klick. Rassel, rassel, rassel.

Jag tror verkligen på journalistiken, jag tror på dess förmåga att forma samhället. Just därför oroar det mig när den förtunnas på ledarsidor, kultursidor, lokalbevakning och omvärldsbevakning och begraver sig i ett hav av sopor. Varje publicering som utgår från allmänt intresse betyder mindre resurser till det faktiska allmänintresset, urholkad journalistik betyder urholkad demokrati. För vem granskar makten medan media tröstäter tomma klickkalorier?

+ Plus: Lyssnar igenom gamla sändningar av Allvarligt talat. Kristina Lugn! Märta Tikkanen! Birgitta Stenberg! Sådan klokskap och humor. Detta program rekommenderas varmt.

– Varför får inte alla lära sig livräddning i grundskolan, alltså på riktigt? Konstgjord andning, hjärtmassage o s v. När olyckan är framme handlar det om minuter, men de flesta (inklusive jag själv) skulle inte kunna göra mer än att ringa 112.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset