Det är årets julklapp, enligt HUI Research. Men är VR-tekniken verkligen mogen? Det frågar sig Metros prylexpert Aron Andersson.

Att kliva in i VR-världen är omvälvande. Tveklöst. När jag utsatt diverse försökspersoner i min närhet för tekniken så har de allra flesta imponerats. Några har blivit illamående. En vän blev så paralyserad av upplevelsen att hon satt helt stilla, med darrande händer, och blundade inuti hjälmen.

►LÄS MER: Test: Första intryck – Playstation VR

Kanske är VR inte för alla. Och vi som är sålda på tekniken är i ärlighetens namn rätt överseende med bristerna. För det finns några uppenbara brister. Upplösningen är inte den bästa. Följsamheten kan bli bättre. Spelen är underhållande, men illamåendet tränger sig på.

Resultatet är att många nöjer sig med att testa. Konstaterar att det där var väl häftigt, och går vidare med sina liv.

Så det vi entusiaster klamrar oss fast vid är potentialen. Läs ”Ready player one” så förstår du. Eller vänta på Spielbergs filmatisering istället, med planerad premiär 2018. Eller så ser du bara ”Westworld”. Även om nöjesparken där utgörs av robotar i en verklig vilda västernmiljö så visar den vad virtuell verklighet skulle kunna vara.

►LÄS MER: Så bra är spelen till Playstation VR

Där är vi inte idag. Inte på långa vägar. Men det är många som inte orkar vänta längre. Därför finns det nu kommersiella lösningar på plats. Och det är de största teknikföretagen, med Google, Sony och Samsung i spetsen, som ligger bakom produkterna. Spelutvecklare, museer, medieföretag, reklambyråer med flera väntar ivrigt på att tekniken ska ta fart. HUI Research menar att det är årets julklapp.

När de kommersiella krafterna är så stora är det svårt att stå emot. VR är här för att stanna. Därför kommer produkterna troligtvis sälja ganska bra i jul, för att vara såpass nischade. Men du gör nog klokt i att vänta en generation eller två för att VR-tekniken ska närma sig sin fulla potential. Den framtid vi hoppas på är inte här ännu.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset