Peter Malmqvist spår rejäla ras när börsen öppnar på måndag.
Peter Malmqvist spår rejäla ras när börsen öppnar på måndag.

Kuppförsöket i Turkiet leder till ras på världens börser på måndag, spår finansanalytikern Peter Malmqvist. Redan i fredags föll den turkiska liran nästan fem procent mot den amerikanska dollarn.

Världens börser hade just hämtat andan efter brexit när fler händelser sätter den globala ekonomin i gungning. Efter kuppförsöket i Turkiet under fredagskvällen har den turkiska liran rasat med nära 6 procent.

När börserna nu öppnar på måndag spår Peter Malmqvist rejäla ras till följd av den överraskande händelsen. Visserligen tror han inte att kuppförsöket ger samma ekonomiska känning för den globala ekonomin som brexit.

– Om man tittar på Turkiets betydelse för världsekonomin är det ett förhållandevis stort tillväxtland. Men inte så stort att de isolerat kan rubba den globala konjunkturen. Men i och med att kuppförsöket var en sådan överraskning får det effekt på börserna, säger Peter Malmqvist, knuten till fondkommissionären Remium, till TT.

Svårt förutse

Hur långvarigt fallet blir är svårt att förutsäga.

– Finanskurvor som faller kraftigt återhämtar sig förr eller senare, men även ur ett långsiktigt perspektiv är händelsen dålig för Turkiets ekonomi, säger Peter Malmqvist.

Turkiet har haft en relativt god tillväxtmarknad, även om landet under en lång tid har haft en svag valuta, påpekar han. Den turkiska börsen som har stigit med 15 procent i år har haft en av de starkaste aktiemarknaderna i östra Europa.

– Men när valutan nu rasar kan det leda till inflationschock i Turkiet, säger Peter Malmqvist.

Bromsar EU-medlemskap

Dessutom sätter kuppförsöket käppar i hjulen för ett eventuellt EU-medlemskap för Turkiet, konstaterar han.

– De som har varit emot att Turkiet ens får ansöka som medlemsland får nu vatten på sin kvarn när landet nu visar sig instabilt.

Slås statskuppen ned leder det förmodligen till en rad inskränkningar av frihet för medborgarna i Turkiet, framhåller han.

► LÄS MER: Turkietexpert: Erdogan avgör vilka konsekvenser kuppförsöket får

► LÄS MER: Alla Turkietresor inställda under helgen – drabbade resenärer får pengarna tillbaka

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi