Anders K Gustafsson på Dalarnas tidning säger att han blev bedrövad när han såg att en skylt på de somaliska bandyspelarna vandaliserats.
Anders K Gustafsson på Dalarnas tidning säger att han blev bedrövad när han såg att en skylt på de somaliska bandyspelarna vandaliserats.

En skylt i Borlänge på somaliska bandyspelare vandaliserades på torsdagen. Det fick DT:s krönikör att rasa mot rasisterna i kommunen: ”Borlänges nya slogan borde lyda: ’Trevligt folk – och ett gäng idioter’”

– Jag åkte på dagen från Falun till Borlänge och då såg jag att någon kastat färg på skylten. Då tänkte jag bara suck, säger Anders K Gustafsson, nöjesredaktör på Dalarnas tidningar som rasade i en krönika om händelsen.

Skylten visade en bild på somaliska bandyspelare från Filip och Fredriks film ”Trevligt folk”. Filmen handlar om ett integrationsprojekt i Borlänge med somalier som bildar nationens första bandylag.

På eftermiddagen hade skylten plockats ner.

– Jag gick hem och eldade upp mig lite. Jag blev så jävla förbannad, för att folk inte kan bete som folk och inte kan acceptera att alla ska få plats i Borlänge.

Anders K Gustafsson säger att han får en känsla av att fler och fler häver ur sig rasistiska åsikter utan att blinka.

– Det är inget som man hymlar med längre.

Det somaliska bandylagets lagledare, Ahmed Bari, säger till Metro att han blev ledsen när han läste om att skylten vandaliserats.

– Ja, man blir lite ledsen. Jag förstår faktiskt inte hur någon kan vara så hatisk mot människor. Det är en lite del som är rasister. Det är vissa som inte vill att invandrare ska ta upp plats i samhället, säger Ahmed Bari.

Spontant kände han sig arg. Och sen fortsatte han att läsa inlägg om vandaliseringen på Facebook.

– Inget blir bättre av hat, utan det är kärlek. Jag lägger inte mer energi på de mörka tankar som kommer nu.

Han säger att det är ovanligt att det sker händelser av det här slaget i Borlänge. Men Ahmed Bari berättar om ett tidigare skeende när en reklampelare med en somalisk man blev utsatt för äggkastning och ritad på med tuschpennor.

►LÄS MER: "Trevligt folk" visas i riksdagen

Anders K Gustafsson såg också inlägget på Facebook där någon lagt upp en bild på den vandaliserade skylten, tillsammans med en spydig kommentar. Kommentarerna på själva inlägget var också åt det rasistiska hållet, vilket gjorde Anders K Gustafsson förbannad. ”Fy fan”, ”kasta ut dem” eller ”Borlänge har blivit en förort till Mogadishu” gick det att läsa.

Den överväldigande majoriteten tycker att ”Trevligt folk” är en underbar film, säger han. Men han är övertygad om att många blir irriterade, som de i Facebooktråden.

Blev du förvånad när du såg att skylten var vandaliserad?

– Jag tänkte nästan lite tanken att det kommer väl någon jävel och gör något, men det gjorde inte att jag blev mindre upprörd.

Anders K Gustafsson skriver i sin krönika han själv har fördomar: Att de som vandaliserat skylten knappast har sett ”Trevligt folk” eller ens pratat med en somalier.

– Jag tror att pratar man med folk så märker man att det inte är så stor skillnad på var man kommer ifrån, jag tror att man måste leva i någon form av bubbla för att upprätthålla den här typen av åsikter.

Det är många som har hört av sig och sagt positiva saker om krönikan, inte ett enda hatmejl än så länge, säger Anders K Gustafsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset