Anders med askan från Alex Blackburn och Dan Fox som han alltid springer med.
Anders med askan från Alex Blackburn och Dan Fox som han alltid springer med.

Anders Forselius, tidigare världsmästare i grenen "Marathon i flest länder under ett år", har sedan han började samla marathon sprungit totalt 160 marathonlopp i 60 länder. Med sig bär han med sig askan från en död tolvåring och en bergsklättare för att uppfylla deras dröm om att få sin aska spridd över hela världen.

För fem år sedan cyklade Anders Forselius, 48, genom USA. Under färdvägen passade han på att springa marathon när han hade möjlighet. När han väl vara tillbaka i New York insåg han att han sprungit marathon i sjutton delstater. 

– Då var det bara att fortsätta samlandet. Knappt ett år senare hade jag som förste svensk sprungit marathon i alla femtio delstater. Projektet gav mersmak ochsedan dess har jag samlat "marathon-länder", säger Anders.

► LÄS MER: Eina, 73: Tänker på städning när hon springer maraton

Sedan dess har Anders hunnit springa 160 marathonlopp, i 60 olika länder. 2014 blev han till och med världsrekordhållare i grenen "Marathon i flest länder under ett år”. Totalt hann han med 33 marathonland på ett år. Enligt Anders ligger hans obotliga nyfikenhet bakom alla marathonlopp.

– Nyfikenheten släpper aldrig, jag vill se vad som döljer sig bakom nästa vägskylt!

Anders springer dock inte ensam. Med sig bär han alltid askan från två personer, Alex Blackburn och Dan Fox. 

– Jag träffade Alex Blackburns mamma i Kalifornien när jag cyklade runt USA 2008. Hon berättade att sonens sista önskan var att få sin aska spridd över hela världen. När jag lämnade det vandrarhem där mamman arbetade frågade hon mig om jag kunde fullfölja sonens sista önskan, vilket jag naturligtvis tackade ja till.

Två år senare träffade han änkan efter bergsklättaren Dan Fox. Hon undrade om Anders kunde bära med sig även hans aska.

–  Sedan dess har vi cyklat och sprungit marathon tillsammans. Alex Blackburn har numera "sprungit" 125 marathon! Alex och Dan finns alltid med på mina resor och de har blivit väldigt levande för mig, säger Anders.

Just nu cyklar Anders till OS i Rio de Janeiro och försöker kombinera resan med marathonlopp. Nästa projekt är att springa 52 marathonlopp under 52 veckor i 52 olika länder.

– Fyrtio av dessa länder ska vara helt nya bekantskaper så att jag totalt kommer upp i 100 marathonländer. Eftersom jag numera dessutom alltid färdas med en golfdriver på cykeln så är målet att slå en golfdrive i minst 50 länder.

► LÄS MER: Han har besökt nära 50 länder – med nästan inga pengar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset