"Det blir en häftig match på söndag", säger Janne Andersson, förbundskapten och tidigare tränare i IFK Norrköping. Arkivbild.
"Det blir en häftig match på söndag", säger Janne Andersson, förbundskapten och tidigare tränare i IFK Norrköping. Arkivbild.

Ett bekant ansikte rörde sig hemtamt på IFK Norrköpings träning och snackade med spelare och ledare.Janne Andersson smet från flyttbestyren och gjorde sitt åttonde allsvenska klubblagsbesök sedan han blev förbundskapten.– Det vore ju dumt att inte göra det innan jag flyttar, säger han.

Men han missar söndagens allsvenska toppmöte mellan IFK Norrköping och Malmö FF.

– Jag har några hantverkare som kommer då, säger han.

Förbundskaptenen är mitt uppe i en flytt från Norrköping till Stockholm. Lagom till nästa landslagssamling (Frankrike i VM-kvalet och landskamp mot Ungern) i början av november ska allt vara klart.

Då är också allsvenskan avgjord.

– Jag följer den naturligtvis ingående och om matchen på söndag behöver jag inte säga mycket. Det fattar ju alla att den är jätteviktig. Med så få matcher kvar blir varje match värd mer och mer poängmässigt. Det märker inte minst jag med landslaget där man spelar en serie på bara tio matcher.

– Det blir en häftig match på söndag, säger han.

"Helt neutral"

På frågan om han hoppas att Norrköping vinner och spetsar till guldstriden, svarar Andersson:

– I min roll som förbundskapten är jag helt neutral, men jag tror att alla har en viss förståelse för om hjärtat klappar lite mer för IFK när det väl är match.

– Jag tror att det är en ganska öppen historia. IFK är starka hemma och alla matcher de senaste åren mot Malmö har varit jämna. Det känns på förhand som ganska ovisst.

Tveksam till nordeuropeisk liga

Avslöjandet nyligen om att Malmö FF pekas ut som den allsvenska klubb som finns med i planerna på en framtid nordeuropeisk liga har han noterat.

– Jag har nog ingen uppfattning, om jag ska vara ärlig, utan behöver fundera på vad det kan innebära. Det vore jäkligt synd om vi skulle tappa svensk fotbolls själ. Allsvenskan är ju ett varumärke, ett forum, en arena, där så många spelare kommit fram.

– Det känns ju konstigt, men jag får nog fundera vidare på det.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset