Förbundskapten Janne Andersson och rådgivare Lars Lagerbäck på den sista träningen inför VM-kvalet mot Frankrike.
Förbundskapten Janne Andersson och rådgivare Lars Lagerbäck på den sista träningen inför VM-kvalet mot Frankrike.

Frankrike på Stade de France.VM-kvalet blir Janne Anderssons tuffaste test som förbundskapten, en match som visar hur långt han kommit i sitt landslagsbygge.Eller hur mycket som saknas.– Jag har en tro på att vi kan göra ett bra resultat, säger han.

Andersson knäppte händerna, lutade sig framåt, svarade på frågorna med sin personliga blandning av stringens och avväpnande humor. Det var presskonferens på matcharenan efter den lätta träningen och de franska medierepresentanterna tjatade förstås om Zlatan Ibrahimovic, hur mycket han saknas, vad Sverige är utan sin världsstjärna, om han kommer tillbaka.

Andersson svarade artigt och tålmodigt på frågor han fick redan i september. Han fick också frågan av en fransk reporter om varför man tränat i Marbella inför VM-kvalet.

Andersson vände sig till tolken och sade:

– Vi kan skicka en bild från Stockholm så inser han det. Det kom 40 centimeter snö i Stockholm i går.

Skratt.

Oro för Ekdals ljumskar

Betydligt allvarligare:

Förbundskaptenen är medveten om att han kan stå inför ett påtagligt bekymmer. Albin Ekdal, en av de spelare han bygger det "nya" landslaget kring, har ont i sina ljumskar. Den centrale mittfältaren uttryckte sin oro häromdagen och han gick av fredagens träning i förtid.

– Albin har haft ljumskkänningar och vi ville inte belasta honom med den här träningen. Det var bättre att han fick vila. Det här var mer en säkerhetsåtgärd. Sedan om han får ont under matchen är svårt att veta. Han spelade 65 minuter i lördags och fick ont efteråt.

– Vi får ha det med oss i vår plan, om det skulle kunna hända något under matchen.

Det centrala mittfältet har under Janne Anderssons tre kvalmatcher styrts av två olika konstellationer – Alexander Fransson och Oscar Hiljemark mot Nederländerna, Hiljemark och Albin Ekdal mot Luxemburg och Bulgarien.

Johansson startar?

Mot Frankrike ser det ut att bli ett nytt par. Jakob Johansson, 26-åringen som aldrig spelat en tävlingslandskamp, är högaktuell bredvid en allt annat än hundraprocentig Ekdal. En ny duo. Mot Frankrikes världsstjärnor. Det är vad man brukar kalla inte optimalt.

– Jag kommenterar inte om jag kastar in honom, men jag kan uttala mig om honom som spelare. En defensivt stark spelare, fysiskt stark. Han har mer den defensiva rollen på mittfältet i AEK Aten. Bra huvud- och duellspelare, förutom att han är en bra passningsspelare.

– Han är en annan typ av mittfältare än de vi haft tidigare, säger förbundskaptenen.

Sverige kommer till spel med det – sett till antal landskamper per spelare – troligen mest oerfarna laget på år och dag i en tävlingsmatch.

Tror alltid på laget

Andersson fäster ingen större vikt vid det. Det är som det är.

– I alla fotbollsmatcher jag satt upp i min 31-åriga tränarkarriär har jag alltid trott att mitt lag kan vinna. Sedan inser jag att det är en svår match, mot ett väldigt bra lag. Vi har haft tre matcher tillsammans med det här gänget. Det var tre olika typer av ingångar i de matcherna. Det tycker jag att killarna hanterat väldigt bra. Nu är det en fjärde typ av ingång och det är ett prov vi ställs inför.

– Killarna är väldigt mottagliga för instruktioner. Dessutom är det en atmosfär och energi som är jättebra i laget. Det är en bra början i fotboll. Vi är beredda att ställa upp stenhårt för varandra därute. Men ska vi få med oss ett bra resultat härifrån krävs det att många ligger på personbästa, för det är en så pass bra motståndare. Och varför ska vi inte kunna göra det?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset