Förbundskapten Janne Andersson.
Förbundskapten Janne Andersson.

En motståndare med problem på planen, friktioner i ledningen och som tappat folkets förtroende.Många vill ge den bilden av Nederländerna.Landslagets förbundskapten Janne Andersson är inte säker på vad det innebär i VM-kvalet.– Det gör inget om det är oroligt, men rent konkret är det omöjligt att förutse vad det betyder, säger han.

1–2-förlusten mot Grekland i Eindhoven i torsdags kväll var det sista förbundskaptenen Danny Blind och hans spelare behövdes.

Prestationen formligen slaktades i de inhemska medierna.

Men vad betyder den nederländska motgången på tisdag, när VM-kvalet sparkar igång för Andersson och hans nykomponerade svenska landslag?

Är det en fördel? Eller en nackdel?

Kan kitta samman

– Ibland kan ett lag kittas samman när det är så här, men det får bli som det blir. Det är upp till dem att hantera sin situation, säger Andersson.

Assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren och matchbevakaren Tom Prahl såg landskampen på plats på PSV-stadion.

– De två gentlemännen ska paketera ihop det, och sedan ska jag sitta tillsammans med tränargänget och titta mer konkret på det och se vad för speciella detaljer vi ska låta spelarna jobba med, säger Andersson.

Men Prahl bjöd på lite färsk information direkt efter förbundskaptenens presskonferens på fredagseftermiddagen:

– Holland spelar mer som Holland har gjort tidigare. Ett klassiskt 4–3–3. Under Louis van Gaal, när man tog medalj i VM i Brasilien, hade man ett ganska defensivt spel med fembacklinje. Nu går det undan, de är kvicka med boll. De spelar ett ganska tufft närkampsspel. De spelar mer markeringsinriktat än många andra lag. Man kliver upp i rygg, det smäller. Har man inte orienterat sig innan man får bollen, framförallt i matchinledningen, då får man problem. Det finns stora kvaliteter i deras teknik, säger han.

– Men det finns också möjligheter att såra dem. Om Sverige har tillräckligt bra teknik finns det möjligheter att skapa chanser. Det kommer man nog också kunna göra.

Startelvan snurrar

För varje dag som går närmar Janne Andersson sig det beslut alla tränare måste ta. Vilka spelar? Vilken blir hans första landslagelva?

– Jag brukar säga att jag inte tar ut elvan förrän jag tvingas till det, om den inte är absolut given och det är den inte i det här fallet. Det finns ett antal sätt att lösa det här på och det klarnar allt mer, det tas steg framåt i den processen.

– Men det snurrar hela tiden i huvudet.

Andersson tycker inte att man behöver krångla till det. Grunderna är desamma oavsett om man leder ett lag i gärdsgårdsserien eller i ett VM-kval.

Jobba hårt tillsammans

Hårt arbete, disciplin, utgå från de taktiska direktiven.

– Jag vill se ett lag som springer mycket och jobbar hårt tillsammans. Det kommer att behövas, både när vi har boll och inte har det. Det är karaktärsdrag jag kommer att trycka på och vill se. Att folk kämpar, springer och står upp för varandra, fotboll handlar mycket om det och det är viktigt att börja i den änden.

– Samtidigt vore det konstigt om allt fungerar direkt och är inoljat. Ingen skulle vara gladare än jag om allt skulle vara perfekt från början. Därför är det viktigt att börja jobba med grunderna i försvars- och anfallsspelet, som vi har gjort i veckan.

Claudio Bresciani/TT
Tom Prahl bevakade Nederländernas förlust mot Grekland i torsdags
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset