Victor Nilsson Lindelöf är en av fyra i A-landslaget som kan spela EM-slutspel med U21-landslaget nästa år.
Victor Nilsson Lindelöf är en av fyra i A-landslaget som kan spela EM-slutspel med U21-landslaget nästa år.

U21-landslagets framgång är ett bra betyg för svensk talangutveckling.Janne Andersson, A-landslagets förbundskapten, hyllar dem som inte rosas så ofta.– Vi har väldigt många bra tränare som får för lite uppmärksamhet, säger han.

Damernas landslag tog OS-silver och kvalade in till EM, herrarna har inlett VM-kvalet med sju poäng på tre matcher, U21-landslaget spelar om medaljerna i Polen till sommaren och ungdomslandslagen stormar fram på bred front.

Det går bra nu för svensk landslagsfotboll.

Landslagschefen Lars Richt:

– Vi har aldrig haft en så framgångsrik verksamhet på vår ungdomssida. Det är själva nyckeln. Titta vilka 16–17-åringar vi redan har framme i vårt U21-landslag. När hade vi det senast?

– Den verksamhet vi har på förbundet får ibland kritik, men vi jobbar ihop med Sef (Föreningen svensk elitfotboll) ganska intensivt och jag påstår att det är en av de främsta framgångsfaktorer vi har. Vi får fram nya spelare. Fortsätter vi så här kommer vi att bli ännu bättre.

"Skjuter brett"

TT: Märker ni ett internationellt intresse för hur ett relativt litet land kan lyckas på så bred front?

– Det gör vi. Flera nationer är intresserade av hur vi skapar talanger. Vi skjuter ganska brett. Under ett år får 70–80 spelare vara med i olika lägerverksamheter och till slut i landskamper, säger Richt.

TT: Så du är en rätt belåten landslagschef.

– I dag är jag en väldigt belåten landslagschef.

Herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson:

– Det är lätt att ge Håkan (Ericson, U21-landslagets förbundskapten) och mig beröm för det här men spelarna kommer ju någonstans ifrån, säger han.

– Jag tycker det finns väldigt många duktiga tränare i svensk fotboll. De gör ett jättebra jobb. För mig är det här ett tecken på att det finns en friskhet, kompetens och ett jäkla engagemang för talangutveckling i svensk fotboll.

Bra mix i landslaget

Andersson är en av personerna som i slutändan får ta del av de unga spelarna som slår sig fram genom Sveriges olika landslag.

I den senaste VM-kvalmatchen, 3–0-segern mot Bulgarien, fick två spelare födda 1994 chansen från start. När sedan Ludwig Augustinsson byttes in i andra halvleken avslutade Sverige matchen med tre framtidsnamn i backlinjen.

– Det känns roligt att det finns unga spelare som kan ta stora kliv framöver. Den här mixen av ungdomlig entusiasm och erfarenhet måste finnas hela tiden, säger Andersson.

I hans senaste kvaltrupp har fyra spelare – Victor Nilsson Lindelöf, Emil Krafth, Alexander Fransson och Augustinsson – åldern inne för spel i U21-EM i Polen den 16–30 juni.

Kan dubblera

Och han ser inga problem med att spelarna är med i både A-landslaget och i U21-landslaget.

– Prioriteten är klar. A-landslaget går först, det är vi alla överens om. Om det inte finns några störningar där är min grundinställning att spelarna ska vara med (i U21-EM) om de vill och blir uttagna, säger Andersson.

Lars Richt:

– Det finns inga krockar. Själva turneringen börjar först den 16 juni, så möjligheten ser bra ut för att ha alla spelare tillgängliga.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset