Sveriges förbundskapten Janne Andersson, till vänster, och assisterande förbundskapten Peter Wettergren under matchen mellan mot Holland på Friends Arena.
Sveriges förbundskapten Janne Andersson, till vänster, och assisterande förbundskapten Peter Wettergren under matchen mellan mot Holland på Friends Arena.

En stark poäng med tanke på motståndet och förutsättningarna.– En pinne får vi vara nöjda med, men fotbollsmässigt finns det mycket att jobba på. Det vore konstigt annars, säger Janne Andersson.

En poäng hemma mot Nederländerna samtidigt som Frankrike bara spelade 0–0 borta mot Vitryssland... det var inte så tokigt när allt kom omkring.

Andersson debut som förbundskapten kunde ha slutat sämre.

På pluskontot:

Ett kollektiv som jobbade enligt hans riktlinjer, med rätt inställning och som stod för den arbetsprestation han ville se.

Dessutom ett vackert mål.

Och lite till.

"Lite för slarviga"

Men han såg också en hel del som det ska läggas tid och kraft på under de kommande samlingarna, närmast inför mötena med Luxemburg (borta) och Bulgarien (hemma) i början av oktober.

– Vi är lite för slarviga, lite för långa och tappar för mycket bollar för att det ska vara hälsosamt mot ett lag som Holland.

Andersson valde att ställa upp med ett oerfaret mittfält med Marcus Rohdén, Alexander Fransson och Oscar Hiljemark.

Såväl Fransson som Rohdén kroknade i andra och hade det inte alltid så lätt.

– De såg ganska trötta ut och vi funderade en stund innan vi gjorde bytena. I fotboll har du bara tre byten och jag vill inte slösa med dem. Att inte byta är också att ta ett beslut. Vi tog ett antal såna beslut. De sprang ett antal meter och blev trötta.

Gick in i rollen

Hur ser du på Bas Dosts underkända mål?

– "Live" såg det ut som solklar frispark. När jag såg det i efterhand... då kan man nog döma hursomhelst, men vid en knuff i ryggen brukar det blåsas.

Hur upplevde du debuten?

– Jag hade själv funderat på hur det skulle vara. Men det var som en match, man går in i rollen. Man tänker inte på digniteten eller på om det mycket eller lite folk. Det är bra att ha det avklarat. Nu behöver vi inte prata om första matchen, nu kan vi jobba vidare, säger Janne Andersson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset