Förbundskaptenen Janne Andersson kräver "personbästa" av sina spelare i matchen mot Frankrike.
Förbundskaptenen Janne Andersson kräver "personbästa" av sina spelare i matchen mot Frankrike.

Janne Andersson är säker på att det kommer krävas något extra om Sverige ska ha en chans i VM-kvalet.Förbundskaptenen ser Frankrike som ett var världens bästa lag.– Många spelare kommer i princip behöva ligga på personbästa om vi ska kunna hota fransmännen, säger han.

Janne Andersson är inte särskilt förtjust i att dra tunga teoripass med spelarna inför varje ny utmaning som väntar landslaget. I stället vill han att allt ska skötas under träningarna, och att så mycket som möjligt av de speltekniska detaljerna ska inkluderas i övningarna.

Det gör att samlingarnas få träningar blir extra viktiga. Och för att förse spelarna med rätt information inför VM-kvalmötet med Frankrike kommer uppladdningen ske på varmare breddgrader.

I Marbella inleds Sveriges arbete för att kunna skaka om fransmännen på Stade de France i utkanten av Paris den 11 november.

"Stora steg"

I Spanien kommer Andersson fortsätta att putsa på grunderna som har funnits där sedan matcherna mot Nederländerna, Luxemburg och Bulgarien.

– Efter första samlingen efterlyste jag initiativ och mod i vårt spel. Jag tycker att vi fick det mot Luxemburg och Bulgarien, det var stora steg i rätt riktning. Vi hade mycket boll, vi hade många avslut, säger han.

– Om vi var nöjda med attityden då så är det viktigt att titta tillbaka – även om då var då och nu är nu – för att se hur det såg ut mot Holland. I långa stunder var det bra i attityd, i jobb, i förvarsspel. Men när vi hade bollen borde vi ha reagerat på ett bättre sätt. Det är vad som blir viktigt mot Frankrike.

Vill se bättre offensiv

Andersson är så klart medveten om att Sverige inte kommer styra spelet mot Frankrike. Men förbundskaptenen vill ändå se en något bättre offensiv än vad landslaget åstadkom i hemmamötet med Nederländerna.

– Det är ett bra lag som vi ska möta och det är viktigt för oss att ha ett väldigt bra försvarsspel, säger han.

– Försvaret måste vi prioritera samtidigt som vi inte bara får hamna i ett försvarstänk. När vi vinner boll måste vi kunna agera och få ett eget spel. Vi kan inte räkna med att vi har ett större bollinnehav men vi måste ha det ibland, och då ska vi ha det bättre än vad vi hade mot Holland.

Matchen mot Frankrike var först planerad att spelas den 13 november, men då det är på dagen ett år sedan huvudstaden drabbades av terrorattentat kom förbunden överens om att mötas tidigare.

– Det är klart att den här typen av händelser är hemska. Att bli påmind om det är ju lite speciellt, därför var vi positiva till att tidigarelägga matchen med två dagar, säger Janne Andersson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset