Sverigejubel efter Sam Larssons frisparksmål.
Sverigejubel efter Sam Larssons frisparksmål.

Landslagssäsongen är slut.Det nästan fyra månader långa byggstopp som nu infaller hade Janne Andersson gärna sluppit.– Jag är så tråkig att jag är inställd på hur det är. Men ja, det hade varit jätteroligt att fortsätta. Vi får längta till nästa samling, säger förbundskaptenen.

Det var långt från hettan, spänningen och allvaret i Paris när landslaget avslutade säsongen med stabila 2–0 (1–0) mot Ungern.

Det blir gärna så i det som kallas för vänskapsmatcher. Inte avslaget, men utan den nerv och den kamp, fysisk som mental, som i den högintensiva urladdningen på Stade de France.

Det här var lika mycket en ungersk avskedsföreställning – målvakten Gabor Kiraly, 40, spelade sin 108:e och sista landskamp och även Roland Juhasz tackade för sig – som en chans för Janne Andersson och hans kollega Bernd Storck att inventera spelarmaterialet.

Starkt som kollektiv

I Anderssons femte landskamp såg han en grupp som lyssnat och lärt, som tagit ett kliv till i vad han kallar ett processarbete.

– Vi är starkt som kollektiv, alla gör det bra. Jag är väldigt nöjd och glad över insatsen. Alla går in på planen och tar sin uppgift, säger han.

När Kiraly bytte med Balazs Megyer i 28:e minuten gjorde han det med nollan intakt. Två minuter senare skickade Sam Larsson in frisparken till 1–0 – i landslagsdebuten. Kul för Larsson, trist för Megyeri som bara någon minut in i sin debut släppte in sin första boll.

Prickade stolpen

Nu borde inte Kiraly ha fått en så behaglig sorti. Det bjöds på häpnadsväckande missar under den första halvtimman. Värst var förstås Isaac Kiese Thelin som lyckades pricka stolpen när mer än halva målet låg öppet framför honom.

Och både Christoffer Nyman och Sam Larsson borde ha gjort något bättre av sina möjligheter; Nyman med sin nick och Larsson i sitt friläge.

– Vi borde gjort några mål till, men det är en träningsmatch och det kan jag leva med, säger Janne Andersson.

Kiese Thelin hade länge en jobbig kväll, Nyman var vassare och visade varför förbundskaptenen Janne Andersson velat ha med honom i VM-kvaltrupperna i höst.

Pontus Jansson fick 90 minuter i mittförsvaret. Det tog sig efter en tveksam start. Och Oscar Wendt på vänsterbacken? Tryggt och stabilt, men inte mer och inte i klass med Ludwig Augustinssons framfart på Stade de France i fredags.

Äntligen, Kiese Thelin

Jakob Johansson har kommit för att stanna. Oscar Hiljemark får säkert vara kvar, men styrkeförhållandet mellan de två centrala mittfältarna har förändrats till Johanssons fördel under stoppen i Marbella, Paris och Budapest.

När Kiese Thelin äntligen visade att han kan producera på landslagsnivå, gjorde han det med elegans, bestämdhet och precision. Thelin störtade fram längs kortlinjen, vek inåt och placerade distinkt in sitt första landslagsmål och avgjorde matchen i 68:e minuten.

– Isaac är en kille som kämpar och sliter, jobbar och fajtas. Han blev störd när han fick sitt läge mot Frankrike. Jätteroligt att han fick sätta den i dag. Jag blir alltid glad när vi gör mål, men för hans skull var det extra roligt, säger Janne Andersson.

Mot slutet fick Viktor Claesson, Linus Wahlqvist, John Guidetti och Alexander Fransson speltid.

Nu stänger landslaget butiken för i år och öppnar den igen kort efter nyår, då med vinterturnén till Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten.

Där deltar som vanligt i stort sett endast spelare från allsvenskan.

Den 25 mars är det allvar igen – VM-kval mot Vitryssland på Friends.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset