Janne Andersson.
Janne Andersson.

Ett landslag med barnsjukdomar och en förbundskapten som behöver bli lite mer varm i kläderna.– Vi såg samma match. Det var godkänt, men helheten var inte tillräckligt bra. Själv har jag lärt mig jättemycket under den här samlingen, säger Janne Andersson.

Poängen mot Nederländerna (1–1 i VM-kvalstarten) gav framtidstro men insatsen på Friends avslöjade också att ett hårt och mödosamt arbete väntar.

Det var inte ett spel som tar Sverige till VM.

Men det var en insats som visade att spelarkollektivet köpt Anderssons idéer och är berett att gå genom eld och vatten för sitt landslag.

– Man vill alltid mer, det var en sådan dag i går också. Vi vill göra mer än det vi gjorde, säger Andersson på presskonferensen.

Vill se bättre anfallsspel

– Vi har haft en vecka på oss – sex sju dagar – våra motståndare var inte i EM-slutspelet och har haft sex sju matcher på sig. Utifrån de förutsättningarna var det godkänt och det poängterade jag för spelarna. Det fanns vissa delar, mod och attityd, sättet att ta sig an uppgiften, vi ställde upp för varandra och kämpade och sprang och slet, som var bra. Tack vare ett bra målvaktsspel, att ta kampen och lite flyt – det ska vi erkänna – får vi med oss en pinne. Med tanke på ingångsvärdena är det godkänt.

Men han påpekar också:

– Jag vill att vi ska kunna spela en bättre anfallsfotboll. Spelar vi om matchen måste vi vara ärliga att säga att vi kunde ha förlorat den. Nu har vi en gemensam referenspunkt. Vi börjar inte från noll utan kan ta ett trappsteg till, säger Andersson.

Redan om en månad väntar Luxemburg (borta) och Bulgarien (hemma) i VM-kvalet. Tiden fram till dess innebär en hel del resande, träff med spelare och matchbevakning. Redan till helgen är Andersson i Paris för en tre dagar lång utvärdering av EM-slutspelet.

Träffa spelare

– Både jag och Peter (assisterande förbundskaptenen Wettergren) kommer att hälsa på vissa spelare. Planen är att ha kontakt med spelarna och prata med dem, nu har vi något att återkoppla till. Jag vill lära känna spelarna ännu mer.

Vad har du lärt dig?

– Jag gick in i det här med vissa förväntningar, samtidigt är jag ny på jobbet. Jag är en sån där planeringsnisse och försöker förbereda saker på ett bra sätt. Jag ska ta ansvar för väldigt mycket och det var jobbigare än jag hade trott, lite rörigare än jag hade trott. Inte så att det var något som inte fungerade men för mig blev det lite rörigare. Jag är van att ha stenkoll. Här hände mycket på vägen som gjorde att jag fick tänka om.

– Jag är van att sitta själv några timmar på morgonen och fundera. Jag är lite av en enstöring, men det hade jag inte tid med. Det slutade med att de sista dagarna var jag uppe väldigt tidigt, för att bli klar i mitt eget huvud.

– Men jag har lärt mig väldigt mycket. Precis som spelarna börjar jag på en annan nivå nästa gång.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset