"Gör mål", säger Sveriges förbundskapten Janne Andersson till spelarna inför VM-kvalmötet med Bulgarien.
"Gör mål", säger Sveriges förbundskapten Janne Andersson till spelarna inför VM-kvalmötet med Bulgarien.

Två mål på två matcher är inte tillräckligt.Förbundskapten Janne Anderssons budskap till spelarna?– Gör mål, säger man till dem.

Med lite mer en än ett dygn kvar till VM-kvalmötet med Bulgarien råder det en lättsam stämning i landslaget. Under träningen på Friends Arena var det mycket tjo och tjim. Den följande presskonferensen med Janne Andersson och Andreas Granqvist utspelades med liknande atmosfär.

Det skojades, det retades, det skrattades.

Bland alla humoristiska inlägg fanns några allvarsamma anföranden.

Det är ju trots allt en viktig match som väntar mot Bulgarien.

Och efter 1–1 mot Nederländerna och 1–0 mot Luxemburg vill förbundskapten Andersson att landslagets spel fortsätter att utvecklas till det bättre.

– Om vi jämför de här två matcherna som vi har spelat så är de helt olika typer. Mot Holland var det mycket försvar, kanske lite mer än vad vi ville ha. I Luxemburgsmatchen tog vi steg framåt även om det fanns fläckar i försvarsspelet som vi måste jobbare vidare med, säger han.

"Gör bara ett mål"

Utöver defensiven vill han även se att offensiven blir vassare.

Två mål på två matcher är inte godkänt.

– Vi kommer till avslut på många olika sätt, vi har många avslut, vi har många avslut på mål men vi gör bara ett mål. Då är det så att man kan trilla dit och få ett kryss i stället. Det gjorde vi inte, och det är vi glada för, säger Andersson, och tänker på Sveriges möte med Luxemburg.

– I ett klubblag kan man träna lite extra på det här. Vi har kört lite men jag tror inte man ska fokusera så mycket på det. Man får inte göra sådan stor grej av det. Fortsätter vi komma till avslut så kommer målen. Jag tycker att det viktigaste är att vi kommer till bra lägen, och det tycker jag att vi gör.

Slitna spelare

Janne Andersson verkar inte vara allt för bekymrad över den rådande situationen.

Desto större huvudbry har han kring två saker.

+ Hur bra är Bulgarien?

– De bytte förbundskapten förra veckan, och vi vet inte riktigt vad som väntar. Ibland är man mer säker, ibland är man mer osäker och i det här fallet är det mer det senare, säger Andersson.

– Vi får fokusera mer på vårt spel i stället.

+ Hur är statusen på de svenska spelarna?

– Vi har några frågetecken. Jag vill inte gå in på vilka det är men vi har några som är lite mer slitna och har lite mer ont. Den där planen i Luxemburg sög något enormt, den var mjuk och det var segt och tung för spelarna, säger Andersson.

– Det kommer att påverka laguttagningen på något sätt. Hur har jag inte bestämt än.

Beslutet får dock inverkan på U21-landslaget. Med tanke på rådande status i A-landslaget är det inte längre aktuellt att släppa några spelare till U21-landslagets avgörande EM-kval mot Kroatien i Trelleborg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset