Sveriges nye förbundskapten Kristján Andrésson fick göra debut som en vinnare – en överlägsen sådan.Montenegro utklassades med 36–21 i Lund.– Jag försöker njuta lite jag också, säger 35-åringen.

Landslagsikonerna Ola Lindgren och Staffan Olsson lämnade förbundskaptensposten efter elfteplatsen i OS i Rio de Janeiro och åtta år på posten. Svenska handbollsförbundet valde en doldis som ersättare i form av islänningen Kristján Andrésson.

Han fick en smakstart i debuten – Sverige krossade Montenegro i den första EM-kvalmatchen med hela 36–21 i Lund.

– Det är klart att det är fantastiskt att få vinna med 15 mål på hemmaplan och få en jättefin start, säger 35-åringen efter storsegern inför 3 016 åskådare.

Blekt Montenegro

Montenegro var blekt och kom till inledningen av EM-kvalet utan sin förbundskapten Ljubomir Obradovic. Han har avgått sedan den petade landslagsspelaren Stevan Vujovic stormade in på tisdagens träning och konfronterade Obradovic.

– Vi har gjort en fantastisk insats i kväll. Motståndarna har haft det rörigt. Det måste nog vara jättesvårt att komma till plats för den här matchen, säger Andrésson.

TT: Hur var det för dig personligen i din första match som förbundskapten?

– Det var jättekul. Jag är jätteglad för killarna att de gjorde den här jättefina prestationen på hemmaplan. För min egen del så är jag av den naturen att nu är det mer att få ner dem på jorden och få dem prestera på lördag. Men jag försöker njuta lite jag också, säger han med ett leende.

Mindre än 48 timmar efter EM-kvalinledningen mot Montenegro väntar nämligen Slovakien på bortaplan. Ett Slovakien som kryssade mot Ryssland (31–31) på bortaplan.

– Det är väl ett kvitto på att Slovakien är bra, säger den svenske spelmotorn Jim Gottfridsson.

"Fel in i turneringen"

Gottfridsson sågs som en av de som skulle bära Sverige till framgång i OS, men varken han eller "Blågult" (slutade elva) fick det att stämma i Brasilien. Mot Montenegro var Gottfridsson främste målskytt med sex fullträffar, men han såg inte insatsen som en revansch.

– Nä, jag vet att jag är en duktig handbollsspelare. Annars hade inte jag spelat i ett topplag som SG Flensburg-Handewitt (Tyskland). Jag kom lite fel in i turneringen där Jag försökte jobba väck det och jag har tagit med mig mycket från turneringen, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset