"Hyresvärden säger vanligtvis upp oss på lördagsnätterna men brukar ångra sig på måndagen, vi har lärt oss att inte få panik", skriver dagens debattör.
"Hyresvärden säger vanligtvis upp oss på lördagsnätterna men brukar ångra sig på måndagen, vi har lärt oss att inte få panik", skriver dagens debattör.

"Att leva utelämnad till andrahandsmarknaden innebär en viss typ av leverne. Du vet aldrig var du kommer bo, vilka möbler som kommer finnas eller om du borde gömma dig för grannarna", skriver Frida Lindström.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

April, år 2013. Jag och min vän har precis fått vår första, egna lägenhet i Spånga. Vi sätter nyckeln i låset och vrider om. Den ingrodda röklukten slår emot oss som en tryckvåg. Det ligger plåster på golvet, köttbullar i köket, ett par stringtrosor bakom elementet och längs tapeten rinner rester av glasflaskor som krossats mot väggarna i vredesmod. Who cares, tänker vi och börjar städa. Det tar en månad innan vi på riktigt kan flytta in.

Nästa gång bär det av till Sundbyberg. Stor, ljus lägenhet. Nattsvart kontrakt. Hyresvärden säger vanligtvis upp oss på lördagsnätterna men brukar ångra sig på måndagen, vi har lärt oss att inte få panik. Desto mer bekymrande är att han inte betalar några räkningar. Hyran han får från oss går uppenbarligen till roligare saker och snart rycker både Kronofogden och hyresrättsföreningen i dörren. Samma dag som vi flyttar blir han av med lägenheten.

LÄS MER: Debatt: ”Socialism ger inte en enda bostad”

November, år 2014. Allt har löst sig. Vi har en fantastisk tvåa söder om söder där vi får bo hur länge vi vill. Jag går och visslar för mig själv längs Karlavägen när det plingar till i telefonen. ”Hej tjejer, jag är ledsen men vi ska sälja lägenheten.”

Det alltid lika övertygande ”tills vidare” och ”så länge som möjligt” har än en gång blivit till två månaders uppsägningstid och en oavlönad heltidstjänst som projektledare för nästa flytt. Det är långt ifrån första gången. Faktum är att jag har blivit uppsagd i förtid från alla boenden utom ett sedan jag flyttade till Stockholm. En gång hann jag inte ens flytta in.

 Att leva utelämnad till andrahandsmarknaden innebär en viss typ av leverne. Du vet aldrig var du kommer bo, vilka möbler som kommer finnas eller om du borde gömma dig för grannarna. Du måste vara öppen för hyresvärdar som kommer för att ”titta till saker”, eller så måste du ansvara för att lägenheten blir såld eftersom de själva bor i Spanien. Alla varianter är möjliga och du ska vara flexibel, annars går kontraktet till någon annan.

 Trots att många på andrahandsmarknaden är studenter, ensamstående, nyanlända, arbetslösa eller på annat sätt låginkomsttagare är andrahandslivet ett av de dyraste som finns. Ockerhyror är vardagsmat och om du protesterar finns hundratals andra som kan ta din plats. Det skapar en otrygg marknad där hyresgästen är till för hyresvärden men aldrig tvärtom. Därför behövs skärpta regleringar med kännbara konsekvenser för den som bryter mot dem. Problemet grundar sig naturligtvis i bostadsbristen – att efterfrågan är större än utbudet. Men andrahandshyresgästerna har inte tid att vänta på att fler bostäder ska byggas. De behöver stärkta rättigheter. Nu.

Frida Lindström

Om debattören

  • Ålder: 24 år
  • Sysselsättning: Journaliststudent
  • Ort: Stockholm
  • Ursprungligen från: Kalmar

LÄS MER: Debatt: Så ska det bli lättare för studenter att få bostad i Stockholm

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset