Andreas Hjelm, då och nu.
Andreas Hjelm, då och nu.

Andreas Hjelm, 27, växte upp med en ätstörning – samtidigt som han hårdsatsade på ishockey. Konstigt nog var det en annan sorts träning som blev räddningen.

För Andreas Hjelm från Ånge var ishockeyn den stora drivkraften under uppväxten. Redan som sexåring började han spela och bestämde sig snabbt för att det var det han ville satsa på.

– Jag körde stenhårt och var lovande. Jag var med i tv-pucken och var på landslagsuttagningar, säger han.

Med talangen kom också pressen, det tillsammans med mobbningen som Andreas utsattes för blev för mycket, som Sundsvalls Tidning har skrivit om.

– Från 14 års ålder började jag svälta mig själv, samtidigt som jag tränade stenhårt, säger Andreas Hjelm till Metro.

LÄS MER: Fredrik, 26, fick anorexi: ”Det är en mänsklig sjukdom – inte kvinnlig”

Han lyckades ändå komma in på hockeygymnasiet i Örnsköldsvik och flyttade de 25 milen från Ånge.

– Där var det ännu tuffare träning och jag fortsatte svälta mig själv. Det kunde vara att jag åt en tonfiskburk om dagen bara. Jag gick ner mer och mer i vikt, tappade alla muskler och motivationen började tryta, berättar Andreas Hjelm.

Som minst vägde den 176 centimeter långa hockeyspelaren 52 kilo.

– Till slut var jag så trött i kroppen att jag inte ens kunde hoppa jämfota. Min far fick komma och hämta mig och jag fick lägga ner hockeyn. Det var tungt, jag kände ingen glädje, säger han.

►LÄS MER: Här är löparstjärnans bästa träningstips

Väl tillbaka i Ånge började den långa vägen tillbaka. Efter ett tag började Andreas gå till gymmet, gemenskapen där beskriver han som vändningen.

– Jag blev fascinerad av alla stora killar där. Jag kollade runt på internet, pratade med andra som tränade och blev intresserad. Jag hittade glädjen igen, säger han.

Nyligen deltog Andreas i sin första tävling i bodybuilding, Tammerpokalen i Sundsvall. Där kom han på en femteplats.

– Det känns bra om jag kan inspirera någon annan med liknande problem. Få någon att förstå att det går att hitta vändningen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset