Det enda som hjälper mot Andreas Thörns smärta är den cannabis han odlar i källaren. Nu får odlingen grönt av tingsrätten. ”Jag är överraskad och lycklig”, säger han till Metro.

Vid en husrannsakan hos Andreas, som är rullstolsburen efter att ha brutit nacken i en motorcykelolycka 1994, hittade polisen torkad cannabis i en burk och en odling i tvättstugan.

►LÄS MER: Debatt: Jag tog cannabis mot min smärta – nu ska jag åtalas

Andreas har träffat ett antal läkare och inte lyckats medicinera bort smärtan på laglig väg, skriver Dagens Juridik. När den lagliga vägen inte gick sökte han information på nätet och började odla cannabis själv och märkte att det hjälpte mot smärtan. 

”Det blev en stor skillnad i hans liv efter det att han började använda cannabis. Han kunde börja arbeta heltid, kunde ta hand om sin familj och han började fungera i vardagen.”, står det i domen från Västmanlands tingsrätt, som friar Andreas från narkotikabrott. Domen är överraskande – inte minst för Andreas.

–  Det är svårt att beskriva. Jag hade förberett mig på flera olika sätt men inte på att det skulle bli friande. 

Efter tillslaget fick Andreas gå tillbaka till 75 procents sjukskrivning och har knappt haft ork att göra någonting. Tingsrätten håller med om att den cannabis han odlat är det enda sättet han kan leva ett drägligt liv och kallar det för ”en nödsituation”.

Andreas menar att han inte odlat cannabis för nöjes skull. Den typ han valt innehåller högre halter av smärtstillande ämnen och lägre halter av de ämnen som ger brukaren ett rus.

– Det är ett stort steg för mig och för andra också som försöker hitta en laglig väg att gå. Det visar att det finns en empati inom rättsväsendet.

Han är i nuläget osäker på om domen betyder fritt fram för att fortsätta odla cannabis, men kommer inte att sluta.

– Rent krasst har jag inte begått någon brottslig handling.

En rådman var skiljaktig och ville ge Andreas böter och villkorlig dom för narkotikabrott, skriver Dagens Juridik.

Andreas har tidigare skrivit om sin situation i egna ord på Metro Debatt.

Experten: ”Inte fritt fram att odla cannabis”

Trots att Andreas Thörns cannabisodling inte är olaglig, enligt domen, så betyder det inte att det är fritt fram att odla cannabis, menar Metros rättslige expertkommentator Stefan Wahlberg.

Tingsrätten har nu slagit fast att den gärning som åtalet mot 36-åringen gäller inte är kriminell – under de förutsättningar som fallet gäller.

Detta innebär dock inte att det är fritt fram att odla cannabis för medicinskt bruk. Domen kommer med största sannolikhet att överklagas till hovrätten och om den skulle stå sig där så kommer troligtvis även Högsta domstolen att pröva fallet. Innan det är slutgiltigt avgjort kan man säga att rättsläget är oklart.

Det är bara nämndemännen som står bakom den friande domen. Den enda juristen, rådmannen, anser att mannen borde fällas eftersom nödrätten inte sträcker sig så långt som nämndemännen anser. Detta kan ses som en fingervisning om att hovrätten, där juristerna är i majoritet, kan komma att riva upp den friande domen. Men det är givetvis inte säkert.

STEFAN WAHLBERG

Metros rättslige expertkommentator

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott Hälsa