Vittnet Andrea: "Folks skog, som är deras enda kapital, och hela områden brinner".
Vittnet Andrea: "Folks skog, som är deras enda kapital, och hela områden brinner".

Bränderna fortsätter att härja i landet, bland annat i Jämtland. Flera hushåll har evakuerats, och hundratals frivilliga sluter upp för att bekämpa lågorna. Vittnet Andrea Ivares Berglind är på plats och säger: "Branden är så stor att helikoptrarna ser ut som dagsländor som försöker släcka en majbrasa".

 

Bränderna fortsätter att rasa i bland annat Jämtland. Enligt Räddningstjänsten är det ett 4,5 kvadratkilometer stort område som just nu brinner vid byn Pålgård, där nu både försvaret och helikoptrar deltar i släckningsarbetet.

LÄS MER: Ica-butiken vill rädda djuren från torkan – ger bort frukt och grönt

Vittnet Andrea Ivares Berglind är på plats i brandzonen.

– Branden i Pålgård är så stor att helikoptrarna ser ut som dagsländor som försöker släcka en majbrasa. Jag förstår ju såklart att de gör mer nytta än så, men det ser illa ut, säger hon till Metro.

Försvaret deltar i släckningsarbetet i Pålgård. Foto: Andrea Ivares Berglind

Skogsbranden i området är ännu inte under kontroll. Enligt Andrea Ivares Berglind har vinden nu vänt och branden är påväg mot ett samhälle. Räddningstjänsten har bekräftat att fyra hushåll i området nu har evakuerats.

– Man blir ju så illa berörd. Även om det – peppar peppar – ännu inte brunnit i ett hus så är det ju vår by som brinner. Folks skog, som är deras enda kapital, och hela områden brinner. All eloge till brandmännen, där vissa av dem har kämpat i 20 timmar i sträck för vår skull, säger Andrea Ivares Berglind.

”Man blir så illa berörd”, säger Andrea om bränderna som härjar i området hon är uppväxt i.

LÄS MER: Här bjuds hundar in i butiken – för att skyddas från varma bilar

Hon bor i Bispgården och har själv följt bränderna på nära håll sedan i helgen. Hon berättar att lokala styrkor har sammanslutit för att underlätta i räddningsarbetet.

– Det är många frivilliga bönder som har kört med sina slamtunnor för att samla vatten till brandmännen. De har engagerat sig mycket, vilket är hur fint som helst. Flera hundra frivilliga har kört vatten, pizzerian bakar pizzor och folk kokar kaffe och åker med vattenflaskor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset