Han var med och startade den första HBTQ-orienterade e-sportsektionen. De hårda orden de fått emot sig använder Andreas Olsson som motivation. "Vi vill hävda vår rätt. Speciellt i Counter strike-communityn. Jag tycker bara att det är kul när de håller på när jag berättar att jag är homosexuell och… ja, nu vann vi", säger han.

I början av förra året fick Andreas ”IBERIA” Olsson och en lagkamrat från HBTQ-föreningen Stockholms Snipers fotbollslag en idé. De var båda intresserad av e-sport men saknade en plattform att samlas kring.

De formulerade ett förslag till föreningens styrelse och i april startade Sveriges, om inte världens, första HBTQ-orienterade e-sportsektion.

– En av anledningarna är att jag tycker att det ska bli erkänt som en sport bland allmänheten. För att visa att det faktiskt är en sport, säger sektionsansvarige Andreas Olsson.

LÄS MER: E-sporttränaren Jakob, 21, älskar ansvaret: ”Får chansen att påverka liv”

Men det var inte bara ett erkännande av e-sporten som var den brinnande frågan i sammanhanget.

– Jag vill visa att HBTQ-personer också är minst lika bra. Jag ville visa att vi också kan, säger han.

Med en e-sportcommunity som är lika känd för sina framsteg som för sin otrevliga attityd spelare emellan finns mycket att förbättra enligt Andreas Olsson. Inte sällan är det just sexistiska eller homofobiska uttalanden som ekar i kommunikationen på servrarna.

– ”Bögjävel” och sådana grejer. Jag tror att många bara slänger ur sig saker utan att tänka på att det kanske påverkar någon, säger han.

Däremot tror Andreas Olsson att den hårda attityden inte alls påverkar lika mycket i e-sporten som i till exempel fotboll där man faktiskt umgås fysiskt.

LÄS MER: Hur bra koll har du på e-sport? Testa dig själv

Själv har han vänt de hårda orden till motivation.

– Vi vill hävda vår rätt. Speciellt i Counter strike-communityn. Jag tycker bara att det är kul när de håller på när jag berättar att jag är homosexuell och… ja, nu vann vi, säger han.

Skulle du vilja se ett officiellt ställningstagande mot den här typen av kränkningar i e-sporten?

– Varför inte. Det görs ju sånt i andra sporter där man tar ställning mot kränkande behandling och det görs inte så mycket i e-sportssammanhang i dag. Många av lagen kommer från länder där det inte är lika accepterat.

I dag är de främst inriktade på just Counter strike och Hearthstone. CS-laget består av tre fasta spelare och jagar just nu efter två personer till för att få till en bestående femma.

Ambitionen med sektionen är att utöka med fler spel, fler medlemmar och skapa en community där folk kan hitta likasinnade att spela med.

I framtiden hoppas Andreas Olsson att e-sportsektionen ska kunna åka iväg på turneringar utomlands precis som Snipers fotbollslag gör i dag.

– Det är jättekul och man är lyckligt lottad att man har det privilegiet att man är 27 år och kan åka utomlands på fotbollsturneringar, säger Andreas Olsson.

LÄS MER: E-sportstjärnorna ”Ostkaka” och ”Loda”: Så valde vi nickname

Det här är Stockholm Snipers

Stockholm Snipers är en idrottsförening som främst vänder sig till homo- och bisexuella samt transpersoner, men som är öppen för alla. Föreningen startades som en ishockeyförening 2003 och var då Europas första gayishockeylag. Sedan sommaren 2006 är föreningen verksam i flera sporter och har sektioner för bland annat herrfotboll, damfotboll, innebandy, handboll, friidrott, volleyboll, triathlon, golf och nu även e-sport.

Stockholm snipers

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset