22 veckor in i sin graviditet drabbades 22-åriga Karla Perez av en hjärnblödning. Men läkarna lyckades hålla liv i hennes kropp i 54 dagar, och barnet kunde senare förlösas.

Karla Perez var en 22 år gammal enbarnsmamma som älskade att dansa och var gravid i 22:a veckan med sitt andra barn. Detta trots att hon som barn diagnostiserats med ledgångsinflammation och fick höra att hon aldrig skulle kunna få barn.  

Men den 8 februari, 22 veckor in i graviditeten, hände det hemska. Karla Perez hade under dagen haft en huvudvärk som aldrig ville släppa, och mitt i natten kollapsade hon i sitt hem i staden Wateroo i Nebraska. Läkarundersökningar visade att hon hade drabbats av en hjärnblödning.

Då gjorde läkarna på Nebraska Methodist Health System det otroliga. Karla Perez hjärnstam visade inte längre några tecken på liv, men fostret i hennes mage visade alla tecken på att må bra, men var alldeles för outvecklat för att kunna förlösas säkert.

I 54 dagar hölls Karlas kropp vid liv. Den 4 april visade hennes kropp tydliga tecken på att vara på nedgång, och läkarna tog då det drastiska beslutet att förlösa barnet med kejsarsnitt.

30 veckor och 3 dagar gammal förlöstes barnet, som fick namnet Angel, som det första amerikanska barn sedan 1999 som hållits vid liv i en hjärndöd mammas kropp.

– Angels hälsa är väldigt stabil. Han lider inte av några stora komplikationer, sa läkaren Brady Kerry på Methodist Women’s Hospitals akutavdelning i ett pressmeddelande.

Angel vägde vid födseln 1,2 kilo, och kommer att tas om hand om av sin mormor Berta. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset