Angelica Lagergren från Stockholm födde sonen Philip i en vattenförlossning. "Vid ett tillfälle sa jag till barnmorskan att det kändes som att jag var på ett spa och födde barn", säger hon.
Angelica Lagergren från Stockholm födde sonen Philip i en vattenförlossning. "Vid ett tillfälle sa jag till barnmorskan att det kändes som att jag var på ett spa och födde barn", säger hon.

För några veckor sedan valde Angelica Lagergren, 28, bort traditionell födsel, och födde sitt andra barn, sonen Philip, i ett badkar. "Om jag blir gravid igen vill jag absolut föda i vatten", säger hon till Metro.

Nyligen blev Angelica Lagergren, 30, och maken Stefan föräldrar för andra gången. Men till skillnad från förra förlossningen ägde den här inte rum på rygg i en säng på Danderyds sjukhus i Stockholm.

Lilla Philip föddes nämligen i ett badkar på BB Sophia under en så kallad vattenförlossning.

– Det var fantastiskt att föda i vatten. Om jag skulle beskriva förlossningen med ett ord skulle det vara magiskt, säger hon till Metro.

► LÄS MER: Sprack vid förlossning – anses vara mindre skada

Angelica berättar att det bästa med att föda i vatten var att hon blev mycket mer avslappnad, att det blev lättare att koppla bort allt runtomkring och att känslan under själva krystningsarbetet blev en helt annan.

– Jag kunde fokusera på andningen på ett helt annat sätt. Vid ett tillfälle sa jag till barnmorskan att det kändes som att jag var på ett spa och födde barn.

Hon fick ingen ryggmärgsbedövning, så kallad epidural, eftersom man inte kan få det om man väljer att föda i vatten. Däremot använde hon lustgas under större delen av förlossningen.

– Jag hade önskemål om att få bada under värkarna och om det gick att föda i vatten ville jag göra det. Om jag under förlossningens gång ville ha epidural så skulle jag få det. För mig var det aldrig viktigt att det skulle vara en naturlig förlossning, det var inte därför jag valde att föda i vatten. Jag bestämde innan förlossningen att jag ville ta det som det kom, säger hon.

– Den här gången brände och sved det inte lika mycket även om det så klart gjorde ont.

Och ganska snabbt efter att Philip kommit ut fick hon också kliva upp ur badet och lägga sig i sängen i stället.

► LÄS MER: Christopher, 30, om förlossningen: "Kände mig maktlös"

När hon berättar om vattenförlossningen är den vanligaste reaktionen ”Va? I vatten? Får man föda i vatten i Sverige? Vad häftigt!” och säger att många har en bild av att man inte får föda i vatten i Sverige.

– Om jag blir gravid igen vill jag absolut föda i vatten, det var det häftigaste jag varit med om.

Angelica har även podcasten "Tvillingpodden" tillsammans med sin syster Jessica Lagergen. I den har hon tidigare berättat om sin förlossning.

Pressbild

Susanne Albertsson, barnmorska och vårdchef på BB Sophia.

”Kvinnorna får lättare att slappna av i vatten”

Susanne Albertsson, barnmorska och vårdchef på den privata förlossningskliniken BB Sophia i Stockholm, säger att över ett hundratal kvinnor har fött i vatten sedan verksamheten öppnade för ungefär ett och ett halvt år sedan.

Vattenfödslar utgör en mindre del av det totala antalet av klinikens födslar, men enligt henne använder fler än 50 procent vatten som smärtlindringsmetod.

– Att det upplevs som en smärtlindring tror jag beror på värmen och att du är flytande, kvinnorna känner sig lättare, kan stå på knä och halvsitta i badkaret och upplever en liten tyngdlöshet. De har lättare att slappna av mellan verkarna, säger barnmorskan Susanne Albertsson till Metro.

För att få föda i vatten finns också tydliga kriterier, att kvinnan är fullgången, att hon har haft en graviditet utan komplikationer, ett helt normalt förlossningsförlopp och att hon därtill är mobil.

Så länge kvinnan är motiverad och allt är normalt ser hon inga nackdelar med vattenfödsel. Inte heller Mia Ahlberg, vice ordförande Barnmorskeförbundet, ser några problem med detta förlossningsalternativ.

– Fördelarna verkar vara att kvinnor som är i vatten under förlossningen använder sig av lite mindre medicinskt smärtlindring, säger hon till Metro.

– Det är ett väldigt smidigt, ofarligt, kroppsvänligt sätt att kunna hantera sina värkar bra och det verkar som att värmen och vattnet gör någonting. De få studier som finns visar att det finns en otroligt liten ökad risk, om det finns några över huvud taget. Att bada under förlossningen, under värkarbetet, det är inte farligt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa