Angelina Jolie under mötet om Syrienkrisen i FN:s säkerhetsråd på fredagen.
Angelina Jolie under mötet om Syrienkrisen i FN:s säkerhetsråd på fredagen.

När flyktingorganet UNHCR:s särskilda sändebud, skådespelaren Angelina Jolie, på fredagen talade i FN:s säkerhetsråd valde Syriens ambassadör att kommentera hennes utseende i stället för hennes kritik.

Under fredagen talade skådespelaren och flyktingorganet UNHCR:s särskilda sändebud Angelina Jolie talade inför FN:s säkerhetsråd. Hon riktade då hård kritik mot rådet för det fortsatt pågående inbördeskriget i Syrien.

– FN:s uppdrag är att motverka och avsluta konfliker, att föra länder samman, att hitta diplomatiska lösningar och att rädda liv. Det har vi misslyckats med i Syrien, sa Angelina Jolie under mötet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Hon krävde att rådet enas för att lösa krisen, som enligt Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter hittills krävt 220 000 människoliv, varav 67 000 civila. I kaosets kölvatten har terrororganisationen Islamiska staten även vunnit mark i både Syrien och Irak.

Flera FN-resolutioner om krisen i Syrien har stoppats i säkerhetsrådet efter att Kina och Ryssland lagt in veto-röster mot dem, rapporterar brittiska The Guardian.

På grund av omvärldens handfallenhet i konflikten efterlyser en handlingsplan för att hjälpa de nära fyra miljoner syrier som flytt sina hem och sökt tillflykt, framförallt i grannländerna Libanon, Jordanien och Irak.

– Problemet är bristen på politisk vilja, sa hon under talet.

– Om vi inte kan avsluta konflikten, har vi en ofrånkomlig moralisk plikt att hjälpa flyktingarna och ge lagliga vägar till säkerhet.

Men Syriens FN-ambassadör Bashar Ja'afari, som innan mötet kommenterade Jolies tal, valde ett annat fokus:

– Hon är vacker.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset