En man sitter anhållen misstänkt för bedrägeri mot Carl Larsson-gården i Sundborn i Dalarna. Arkivbild.
En man sitter anhållen misstänkt för bedrägeri mot Carl Larsson-gården i Sundborn i Dalarna. Arkivbild.

En man har anhållits på sannolika skäl misstänkt för bedrägeri mot Carl Larsson-gården i Sundborn. Mannen har gjort vissa medgivanden.

Under helgen upptäckte styrelsen som ansvarar för driften av Carl Larsson-gården att det saknades stora summor med pengar och gjorde en polisanmälan.

– Den som är anhållen har gjort vissa medgivanden. Vi kan bekräfta att det handlar om miljonbelopp, säger polisens pressinformatör Stefan Wickberg till TT.

– Nu bedrivs en klassisk polisutredning för att säkra bevis som ska hålla i en rättegång, fortsätter han.

Polisen rubricerar brottet som grov trolöshet mot huvudman. Det tyder på att mannen haft förtroendeuppdrag i verksamheten.

Den välkända konstnärsgården i Sundborn i Dalarna drivs av Carl och Karin Larssons släktförening. Alla i föreningen är släktingar till konstnärsparet.

– Vi är allihop väldigt förtvivlade och besvikna, sa föreningens ordförande Oskar Nordström Skans till TT i går.

– Det är en person som vi har haft förtroende för som använt våra pengar till något annat än till gårdens drift. Så pengarna är borta.

Styrelsen hoppas ändå att verksamheten på gården som drivs till minne av konstnärsparet kan drivas vidare.

Gården var hem åt Carl och Karin Larsson, och deras åtta barn. Livet på gården i Sundborn var ett ständigt återkommande tema i deras målningar. Runt 30 000 personer besöker gården varje år.

TT
Carl Larsson på sin gård Sundborn. Här i sin ateljé sittande i målarrock framför målarstaffli vid kamin med rör. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset