34 poliser i Sverige har utbildats och använts i 23 ärenden runt om i landet.
34 poliser i Sverige har utbildats och använts i 23 ärenden runt om i landet.

Under 2016 inleddes ett pilotprojekt där ett tiotal poliser utbildades till Family liaison officer, FLO (ungefär "anhörigpolis") Metoden ska användas i områden där tystnadskultur råder.

Metoden utvecklades i Storbritannien. En specialutbildad polis agerar som en länk mellan de anhöriga och själva polisutredningen. Nu har 34 poliser i Sverige utbildats och använts i 23 ärenden runt om i landet, speciellt i områden där tilliten till polisen är låg och tystnadskulturen stark, rapporterar SVT.

– Det återkommande problemet är bristen på tillit gentemot oss och det behöver vi lösa. Kort sagt att komma till tals med våra brottsoffer och deras anhöriga. Det var så det började, säger Bengt Carlsson till SVT.

LÄS MER: Polisens vädjan: ”Bryt tystnadskulturen”

Bengt Carlsson, kommissarie och gruppchef på Citypolisen i Stockholm, har varit med och introducerat FLO-metoden i Sverige och är nöjd med resultatet.

– Det har gått förvånansvärt bra även om det är svårt att sätta ett exakt mått. Men jag vill påstå att det har haft effekt, att vi har fått bättre kontakt med de drabbade. Det är viktigt både för dem och för oss, säger Bengt Carlsson till SVT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset