Anja Olergård, 46, insjunknade hastigt som 24-åring. I dag är hon diagnostiserad med ME – något som förändrat hela hennes liv.
Anja Olergård, 46, insjunknade hastigt som 24-åring. I dag är hon diagnostiserad med ME – något som förändrat hela hennes liv.

Anja Olergård, 46, flyttade till England för att arbeta. Där förändrades hennes liv för alltid – hon insjuknade i den neurologiska sjukdomen ME. "Jag fick en halsinfektion, sen blev jag aldrig frisk", säger hon.

Flytten till England var början på den då 24-åriga Anjas vuxenliv. Hon hade tidigare bott i Schweiz och varit i Västindien; hon var nyfiken på livet. Men så fick hon en halsinfektion, blev trött och febrig och hade sjukdomskänsla i hela kroppen.

– Jag trodde att jag skulle vara på benen igen på några dagar, men veckorna gick och jag blev snarare sämre, säger hon.

Anja diagnostiserades med myalgisk encefalomyelit, ME. Sjukdomen yttrar sig olika hos olika människor. För somliga går den i skov, men Anja, som i dag är 46 år, blir konstant sämre.

– Jag får fler nya symptom och en del gamla symptom som blir värre, så som konstant uttröttning, svår migrän och sömnstörningar. Jag är sängbunden 23 timmar per dygn, berättar Anja Olergård.

DEBATT: Claudia kan bli liggande i flera dagar: Mitt liv har blivit ett fängelse

Hon har ljud- och ljuskänslighet, svårt att koncentrera sig, dålig simultankapacitet samt minnesproblem.

– Jag älskar egentligen att läsa, men klarar inte av det längre. Jag kan inte hålla isär karaktärer och händelser. Jag kan inte ens läsa serier. När jag har kommit till sista rutan har jag redan glömt första. Anja beskriver sitt liv som väldigt begränsat. Hennes man sköter allt hushållsarbete och hon har hjälp från hemtjänsten när hon ska duscha.

Sjukdomen har förändrat hela Anjas liv, men hon kan ändå känna sig ifrågasatt – trots att ME klassificeras som en neurologisk sjukdom enligt Världshälsoorganisationen WHO.

– Jag blir ledsen när folk säger ”alla har ju varit trötta, då får man bara anstränga sig lite mer”. En gång mötte jag en läkare som sa till mig att sjukdomen inte finns, att det bara är en slaskdiagnos, säger Anja.

LÄS MER: Läkaren till Bjarne, 45: Din diagnos fibromyalgi är påhittad

De allra sjukaste ME-patienterna ligger i mörka, ljudisolerade rum, kan inte resa på sig för att gå på toaletten, får näring genom en sond och har svåra smärtor dygnet runt.

– Jag hoppas att jag inte blir en av dem, att forskningen går framåt. Jag har ett litet liv, men jag önskar mig att bli frisk, att läsa en bok, resa till Italien eller åka på tivoli tills jag är alldeles yr.

Läkaren: Svårt att diagnostisera ME-patienter

ME drabbar upp till 0,4 procent av befolkningen. Men enligt Jonas Blomberg, laboratorieläkare och professor emeritus i klinisk virologi vid Uppsala universitet, är det svårt att ställa rätt diagnos. Forskningen på området går däremot framåt.

Enligt Jonas Blomberg är ME, myalgisk encefalomyelit, lika vanligt som multipel skleros, MS. Däremot är det inte ovanligt att personer aldrig får rätt diagnos, eller att det dröjer innan de får veta att de har drabbats av ME.

– Det är många läkare som inte känner till ME, eftersom det inte ingår i läkarutbildningen. Hur man ska ställa diagnosen är något som växer fram, säger Jonas Blomberg.

Det vanligaste är att ME börjar med en infektion, till exempel körtelfeber. Den drabbade personen kan sedan uppleva extrem uttröttbarhet som inte går över.

– Man vet inte hur det går till men det verkar som att man kan få dålig kontroll på energiomsättningen, att energin i musklerna inte räcker till, säger Jonas Blomberg.

►LÄS MER: Annika, 31, hade MS – avfärdades som hypokondriker

ME går ibland under benämningen kroniskt trötthetssyndrom, vilket kan vara missvisande eftersom ME-patienter kan vara väldigt pigga under vila. Uttröttbarheten kommer först när de utsätter sig för påfrestningar eller mentala ansträngningar, enligt Jonas Blomberg.

– Man får en abnorm uttröttbarhet. Det är som att ha genomgått ett väldigt hårt träningspass som gör att man måste vila en eller två dagar.

Forskningen på området går framåt och Jonas Blomberg hoppas på att det i framtiden ska bli lättare att ställa diagnoser.

Kan en ME-patient bli helt frisk?

– Jag tror att det är ovanligt men jag kan inte uttala mig om det säkert. Det verkar som att några enstaka blir friska.

Uppsala universitet

Jonas Blomberg, laboratorieläkare och professor emeritus i klinisk virologi vid Uppsala universitet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset